Γ. Δραγασάκης: Η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να αρχίσει εντός του επόμενου έτους
Την εκτίμηση πως οι πόροι που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία εντός του 2016 μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα κυμανθούν μεταξύ 9 και 12 δις ευρώ έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 6,7 δις ευρώ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική", ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα φέρει άμεση πρόσβαση της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο θα μπορεί να επωφεληθεί με 2,4 δις ευρώ αρχικά, ενώ μετά την 21η Ιουλίου το ποσό θα διευρυνθεί σε 3,7 δις ευρώ.
Όσον αφορά το χρόνο εξόδου της χώρας στις αγορές, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως: “Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και ακολουθήσει η επιστροφή του waiver (στις τράπεζες) και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚ, θα σηματοδοτηθεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για την προετοιμασία της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που θα μπορούσε να αρχίσει εντός του επόμενου έτους”.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ διαρκείας με το οποίο “θα μπορέσουμε να καλύψουμε την τεράστια αποεπένδυση που έχει συντελεστεί και να μειώσουμε την ανεργία. Ακριβώς γι’αυτό η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα καταστεί κεντρική προτεραιότητα” , ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως ο υπό συζήτηση νέος επενδυτικός νόμος θα εγγυάται σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 έτη.
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ο κ. Δραγασάκης αποδέχεται ότι «κόυρεμα» του χρέους δεν μπορεί να γίνει μόνο για την Ελλάδα και σημειώνει πέντε κριτήρια για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, και τα οποία είναι το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, της κοινωνικής βιωσιμότητας, η μακροχρόνια βιωσιμότητα, η δεσμευτικότητα και η αντικειμενικότητα.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια εργαλειοθήκη ανάπτυξης που περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών και μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων. “Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η ποσοτική ανάκαμψη, αλλά και ένα ποιοτικό νέο μοντέλο”, σημείωσε.
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι “ετοιμάζουμε ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα έχει συγκεκριμένους στόχους, με αιχμή τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή κατατίθεται εντός των ημερών το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές”.
Επιπλέον, είναι έτοιμη μια δέσμη νομοθετημάτων που “αφορούν μεταξύ άλλων τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), την αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, τον νόμο για δημιουργία μηχανισμού με στόχο τον συντονισμό των διωκτικών αρχών.
Τέλος, για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, ανέφερε πως αυτή θα γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», η δημιουργία επιπρόσθετων χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων και η συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς.