ΧΡΗΜΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Τα νέα δεδομένα για τον IBAN

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Τα νέα δεδομένα για τον IBAN
EYROKINISSI

Μια εβδομάδα απομένει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιμένει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος παράτασης», την ώρα που σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών που επαναλαμβάνουν πως τα τεχνικά προβλήματα δεν τους επιτρέπουν να τηρήσουν την καταλακτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό απέστειλαν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνοντας μια σειρά από προβλήματα από πλευράς της ΑΑΔΕ που καθιστούν αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περισσότερες από 5.310.000 δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε προσωρινή υποβολή παραμένουνπερίπου 259.000 υποβολές Ε1

Σύμφωνα με τον υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστο Δήμα, η παράταση δεν είναι απαραίτητη καθώς με την υπάρχουσα ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία.

Όπως τόνισε, ο ρυθμός υποβολής «είναι λίγο πάνω από τις 140.000 καθημερινά. ‘Αρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, που δεν έχουν υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις, να το κάνουν άμεσα».

Προσοχή στα πρόστιμα

Με αυτοτελή πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ και ενδεχομένως πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις κινδυνεύουν όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, μετά την 26η Ιουλίου.

Ειδικότερα, το «ποινολόγιο» της εφορίας που ισχύει σήμερα προβλέπει τα εξής πρόστιμα και επιβαρύνσεις για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

  • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

  • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η επιβολή του προστίμου γίνεται μόνο όταν το επιπλέον προς καταβολή ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να δηλώσουν αριθμό IBAN

Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού IBAN πριν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων έχει γίνει και πάλι προεραιτικός, εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

  • ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
  • εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ