ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ποια είναι τα προβλήματα που «οδηγoύν» την άνοδο των τιμών στο ρεύμα

Ποια είναι τα προβλήματα που «οδηγoύν» την άνοδο των τιμών στο ρεύμα
UNSPLASH

Σε τέσσερις βασικούς λόγους οφείλεται η άνοδος των τιμών στο ρεύμα με σημαντικότερους, τον καύσωνα διαρκείας και την αυξημένη ζήτηση που δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης. Μάλιστα, πρόκειται για μια τόσο ακραία κατάσταση που οδήγησε το κυβερνητικό επιτελείο να λάβει μέτρα στήριξης των καταναλωτών, επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο.

Από τις 11 Ιουλίου παρατηρείται μία εκτίναξη σε τιμές που ξεπέρασαν ακόμα και τα 200 ευρώ/MWh, ενώ τα βράδια που δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, η ενέργεια έφτασε ακόμα και στα 650 ευρώ/MWh.

Τα προβλήματα που οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές είναι ο καύσωνας διαρκείας που επικρατεί στην Ελλάδα, στις γειτονικές της χώρες και στην Ουκρανία πολύ πάνω από τα συνήθη επίπεδα.

Παράλληλα, την κατάσταση επιβαρύνει η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία, διότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή,

Ενώ βασικό παράγοντα παοτελεί και η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στην Ουγγαρία προς τη Δύση, κυρίως λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας).

Λόγω του τρόπου που λειτουργεί η ερυρωπαϊκή αγορά και το σύστημα των διασυνδέσεων η Ελλάδα επιβαρύνεται με τις τιμές της Ουγγαρίας, παρά την μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία που πιο κοντά έχει θεαματικά χαμηλότερες τιμές γιατί έχει εξάγει όσο μπορεί να εξάγει στην Ουγγαρία και οι τιμές τους έχουν αποσυζευχθεί.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την άνοδο των τιμών

  • Καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των τιμών στην χονδρική το 1ο μισό του Ιουλίου
1721394413210-256684580-1.jpg
  • To πρόβλημα εντοπίζεται τις βραδινές ώρες όταν δύει ο ήλιος και πέφτει η παραγωγή από τα Φ/Β
1721394487540-42083593-2.jpg
  • Η αύξηση των τιμών έρχεται κυρίως από αυτές τις βραδινές εξάρσεις
3.jpg
  • Η αύξηση τιμών είναι γενική. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία έχουν ψηλότερες τιμή από Ελλάδα και Βουλγαρία
1721394594235-565951046-4.jpg
  • Η Ρουμανία έχει ψηλότερες τιμές και «τραβάει» την Ελλάδα προς τα πάνω τις βραδινές ώρες
1721394673870-37435945-5.jpg
  • Πρόκειται για ένα περιφερειακό σύστημα που συνήθως κινείται μαζί, αλλά τώρα έχει διασπαστεί
6.jpg
  • Οι διαφορές τιμών στην Κ. Ευρώπη φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα το βράδυ
7.jpg
  • Ο καύσωνας έχει ανεβάσει τη ζήτηση
8.jpg
  • Οι εισαγωγές της Ουκρανίας έχουν ανέβει σημαντικά και επιβαρύνουν την ζήτηση στην ΕΕ
9.jpg

Σκυλακάκης: Δεν θα επιστραφούν οι επιδοτήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές των futures (εκτιμήσεις της αγοράς για μελλοντικές τιμές) για τον Αύγουστο δείχνουν αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει ένα είδος μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας, που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά.

Όταν, δηλαδή, κάποια χαρακτηριστικά παρουσιάζονται κατά διαστήματα, διότι υπάρχει μόνιμη στρέβλωση της αγοράς, για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Πρόκειται, στην ουσία, για το μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ