Έρχεται η αυτόματη είσπραξη φόρων - Πότε θα γίνεται και ποιοι «κινδυνεύουν»
Να διπλασιάσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μειώσει τις απώλειες των εσόδων στα κρατικά ταμεία έχει θέσει ως στόχο η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της επόμενης τετραετίας και βασικό «όπλο» προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας.
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα αφορά κυρίως την είσπραξη φόρων και θα βοηθήσει τη συμμόρφωση πολιτών και επιχειρήσεων ως προς τις φορολογικές και εν γένει οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.
Όπως προκύπτει από το στρατηγικό σχέδιο της περιόδου 2025-2029 το νέο ψηφιακό σύστημα θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό, τον καταλογισμό και την είσπραξη του ΦΠΑ και άλλων φόρων που επιβάλλονται στις συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται να γίνει «διπλή» δουλειά.
Αυτό σημαίνει πως πρακτικά θα υπάρχει παρακολούθηση της πορείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη γέννηση τους, μέχρι και την οριστική εξόφληση τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ, η αυτοματοποίηση αυτή θα περιορίσει δραστικά τους «κακοπληρωτές» και θα οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδιασμού είναι η μείωση του φορολογικού κενού.
Τα 12 χαρακτηριστικά των ελέγχων «νέου τύπου»
- Τυποποίηση των διαδικασιών και των εντύπων ελέγχων με τη χρήση και ειδικών εμπειρογνωμόνων ανάλογα με το αντικείμενο ελέγχου.
- Ο προσδιορισμός και ο καταλογισμός των φόρων και των προστίμων και η παρακολούθηση της είσπραξης του φάρου σε πραγματικό χρόνο.
- Η αξιοποίηση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για τον εντοπισμό και τον προσδιορισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
- Η προτεραιότητα στον έλεγχο περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
- Η αναδιοργάνωση των δομών ελέγχου για αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποθέσεων.
- Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανική μάθηση για εντοπισμό κινδύνων μη συμμόρφωσης.
- Η διεύρυνση των πηγών πληροφόρησης και η συγκέντρωση όλων των δεδομένων στο προφίλ κάθε φορολογούμενου.
- Η ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών.
- Η υλοποίηση μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων και αυτοματοποιημένων φορολογικών ελέγχων.
- Η παρακολούθηση των ελέγχων στο πεδίο και τη διακίνηση των εμπορικών φορτίων στην επικράτεια.
- Η διαστρωμάτωση και κλαδική ανάλυση φορολογούμενων και οφειλετών.
- Η παρακολούθηση των ελέγχων από την αρχή μέχρι το τέλος τους, με σύγχρονα μέσα, εργαλεία και τεχνικές ελέγχου.
Νέο μοντέλο Φορολογικής Διοίκησης 3.0
Με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029 η ΑΑΔΕ μεταβαίνει σταδιακά στο κορυφαίο μοντέλο Φορολογικής Διοίκησης 3.0.
Αυτό σημαίνει πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει ανάλυσης δεδομένων (data-driven), η διαχείριση κινδύνων θα γίνεται σε όλα τα επίπεδα (risk-based), ενώ θα υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλου εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων με πολυκαναλική προσέγγιση της επικοινωνίας (taxpayer focused).
Το νέο τετραετές σχέδιο θέτει τις βάσεις για αυτήν την εξέλιξη και εστιάζει σε στρατηγικούς στόχους, που αποσκοπούν:
α) στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων,
β) στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και
γ) στην επιδίωξη της αριστείας και υψηλών επιπέδων απόδοσης σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μας, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.