ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρ. Ολάντ: Η Δημοκρατία πρέπει να στοχεύει στην ευφυία των ανθρώπων

Φρ. Ολάντ: Η Δημοκρατία πρέπει να στοχεύει στην ευφυία των ανθρώπων
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Αναχώρησε από την Ελλάδα στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής ο Φρανσουά Ολάντ μετά από τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα, ενώ λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας μέσω του twitter έστειλε το δικό του μήνυμα.

"Η Δημοκρατία πρέπει να στοχεύει περισσότερο στην ευφυία των πολιτών, παρά να διεγείρει τους φόβους τους", έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος με το μήνυμά του να συνοδεύεται από φωτογραφία με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Βουλή.

https://www.instagram.com/p/p

Λίγο νωρίτερα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα υπέγραψαν ελληνο-γαλλική διακήρυξη στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών, της προσφυγικής κρίσης και της εκπαίδευσης.

Αναφερόμενοι στο νέο πρόγραμμα και στην ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ στάθηκαν στη σημασία διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής καθώς και στην ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης.

Ο κ. Ολάντ έδωσε διαβεβαίωση στον πρωθυπουργό ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, σε συνέχεια των προσπαθειών που έχουν ήδη καταβληθεί.

Νωρίτερα σήμερα η μέρα του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα ήταν πολύ πυκνή σε δραστηριότητες καθώς ξεκίνησε με επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου όπου και έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και σε αυτή τη βάση εν συνεχεία, θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

"Η Ελλάδα δεν το αμφισβητεί. Αυτό που ζητά και το κατανοώ είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες είναι αυτά τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση", είπε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό "για την υπεύθυνη στάση" που έδειξε στο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, θέμα το οποίο επανέφερε λίγη ώρα αργότερα κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

"Χαιρετώ το δίδαγμα που μας δώσατε τους τελευταίους μήνες, την αξιοπρέπεια και το θάρρος να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες", είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον των βουλευτών.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 12ης Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής και τις δραματικές εκείνες ώρες εκτίμησε ότι "εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη", αποκάλυψε ότι "ακόμα και εγώ ο ίδιος κοιτούσα τους συναδέλφους μου, τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη" και χαιρετίσε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, "γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης".

Ο Νίκος Βούτσης απένειμε στον Γάλλο πρόεδρο το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, όπου απεικονίζεται ο Περικλής.

Κατόπιν μετέβη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σημείωσε ότι εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρώπη, θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

"Μετά την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες", υποστήριξε και πρόσθεσε: "Θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα είχε υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, ώστε να φύγει από το ευρώ".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ