ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολάντ στη Βουλή: Δεν ακούσατε όσους σας συμβούλευαν για προσωρινό Grexit

Ολάντ στη Βουλή: Δεν ακούσατε όσους σας συμβούλευαν για προσωρινό Grexit
POOL/INTIME/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τη στήριξη του στην Ελλάδα για έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στη Βουλή. Ο Γάλλος Πρόεδρος χαιρέτισε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα που «αγωνίστηκε» να γίνουν σεβαστές οι θέσεις της Ελλάδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία που υπέγραψε.

«Αυτό που σας εκφράζω δεν είναι συμπόνια, αλλά στήριξη για μία ισχυρή συνεργασία», ανέφερε και σημείωσε πως η Γαλλία ήταν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει για την υλοποίηση της συμφωνίας.

«Γνωρίζω τις συζητήσεις που έγιναν για την συμφωνία της 13ης Ιουλίου, την υιοθετήσατε και αποδείξατε τη δέσμευση σας προς την Ευρώπη και τη θέληση να παραμείνετε στην ευρωζώνη και δεν ακούσατε τις διχαστικές συμβουλές όσων ήθελαν να εγκαταλείψετε τη Ευρώπη, υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία χωρίς να γίνετε εθνικιστές και να απομονωθείτε. Στηρίξατε μία συμβιβαστική λύση και προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές και παράλληλα προστατευθήκατε από την κερδοσκοπία», είπε.

Ο Φρανσουά Ολάντ που συνοδεύεται στην διήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα από Γάλλους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων των δύο χωρών και επεσήμανε πως η χώρα του μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη μέσα από τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της υγείας.

«Είμαστε ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα, θα ήθελα η Γαλλία να ενισχύσει την θέση της και να συμμετάσχει σε μεγάλες υποδομές στον τομέα της ενέργειας και της Υγείας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία στρατηγική εταιρική σχέση», καλώντας τους Γάλλους επιχειρηματίες να εμπιστευθούν τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ροές, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης.

«Όταν μία χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες πρέπει να την στηρίξουμε και όχι όταν όλα πάνε καλά. Πρέπει να επιδείξουμε αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots για να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται και να αποπέμπουμε όσους δεν το δικαιούνται. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία απαιτητική σχέση με την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να αφήνει να περνάνε ανθρώπους που δεν το δικαιούνται», είπε, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο Φρανσουά Ολάντ θέλοντας να δείξει ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν, λέγοντας πως το 1974 με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από τη Γαλλία.

«Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Γαλλία Ζήτω η φιλία μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών.

Τον Γάλλο Πρόεδρο υποδέχθηκε στη Βουλή ο Ν. Βούτσης που στην προσφώνησή του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

«Κύριε πρόεδρε σας χαιρετώ σαν εταίρο και σαν φίλο της χώρας. Η παρουσία σας σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Η κρίση έχει δημιουργήσει δραματικές συνέπειες λόγω και των λαθεμένων επιλογών που επιβλήθηκαν και για την μείωση του χρέους με αποτέλεσμα στην αύξησή του», είπε στην σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού έχει κάνει μεγάλες θυσίες, χωρίς να το έχει επιλέξει και χωρίς να ευθύνεται. «Η πολιτική της λιτότητας και του περιορισμού των δικαιωμάτων πρέπει να ηττηθεί», επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης.

Την ομιλία του Φρανσουά Ολάντ παρακολούθησαν πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρόεδροι της Βουλής όπως ο Δημήτρης Σιούφας, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Απουσίαζε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.