Στο «ραντάρ» των θεσμών ο χρόνος παραλαβής των αναβαθμισμένων F-16
Σε χαμηλούς τόνους σχολίασαν πηγές των θεσμών στο CNN Greece τη συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της σχετικής σύμβασης και ειδικά για το «χρόνο φυσικής παραλαβής» των αεροσκαφών.
Η αναφορά των θεσμών στο «χρόνο φυσικής παραλαβής» των αναβαθμισμένων αεροσκαφών αποτελεί την πεμπτουσία της όλης υπόθεσης, διότι σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος (European system of accounts — ESA 2010) οι ταμειακές δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων εγγράφονται στο έλλειμμα με τη φυσική παραλαβή (δημοσιολογιστική βάση). Αυτό απλά σημαίνει πως το κόστος αναβάθμισης των F-16 θα βαρύνει τον προϋπολογισμό όταν τα αεροπλάνα παραδοθούν από την Lockheed Martin και παραληφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Να σημειωθεί πως για την αναβάθμιση των F16 η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι ύψους 1,1 δισ. ευρώ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έκανε αναφορά σε κονδύλι 2 δισ. ευρώ (αναφέρθηκε σε 2,4 δισ. δολάρια), δηλαδή σε 900 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη δαπάνη.
Πηγές με γνώση των αποφάσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν στο CNN Greece πως το ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων στο οποίο αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τράμπ αφορά στο κόστος αναβάθμισης και των 93 αεροσκαφών F-16 που μπορούν να εκσυγχρονιστούν από την Lockheed Martin.
Αναβάθμιση σε βάθος χρόνου
Αλλά η Ελλάδα δεν έχει σκοπό παρά να αναβαθμίσει 60 από τα 93 αεροσκάφη F-16 (συνολικά διαθέτει 110), κρίνοντας πως περίπου 30 αεροσκάφη δεν έχουν ανάγκη να φορέσουν το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης νέας γενιάς που είναι το βασικό kit της περιβόητης αναβάθμισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, εάν η σύμβαση με την Lockheed Martin υπογραφεί μέσα στο 2017 τότε το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 θα παραδοθεί εντός του 2018 στην Ελλάδα. Ωστόσο, για το σύνολο των αεροσκαφών θα απαιτηθεί μια τριετία ή τετραετία, ήτοι το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως το 2022 ή και αργότερα.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να κατανείμει σε βάθος χρόνου το κόστος της αναβάθμισης χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς σε ετήσια βάση θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό ποσά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2018-2022 δεν επηρεάζονται από την αναβάθμιση των F-16 δεδομένου ότι θα υπάρξει επιμερισμός δαπανών σε βάθος χρόνου.
Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο
Να σημειωθεί πως οι ταμειακές δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν εφέτος στα 475 εκατ. ευρώ, ενώ οι φυσικές παραλαβές, δηλαδή τα ποσά που επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα, θα ανέλθουν σε 831 εκατ. ευρώ. Το 2018 οι ταμειακές δαπάνες για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προβλέπονται στα 510 εκατ. ευρώ, ενώ οι φυσικές παραλαβές θα διαμορφωθούν στα 306 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 οι ταμειακές δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι 530 εκατ. ευρώ το 2019, 530 εκατ. ευρώ το 2020 και 531 εκατ. ευρώ το 2021. Πάντως, αυτές οι δαπάνες δεν πρέπει να συγχέονται με τις φυσικές παραλαβές, οι οποίες επιδρούν άμεσα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως σε δημοσιολογιστική βάση, δηλαδή σε επίπεδο φυσικών παραλαβών, η δαπάνη για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2021 θα ανέλθει σε 421 εκατ. ευρώ ή στο 0,2% του ΑΕΠ.