Γαλλία: Οι μεγάλες προκλήσεις μετά τη νίκη Μελανσόν - Οι δυσκολίες της «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν
Αντιμέτωπη με μία αναπάντεχη πολιτική πρόκληση βρίσκεται η Γαλλία. Κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Ο θρίαμβος της αριστερής συμμαχίας του Ζαν Λικ Μελανσόν που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη αλλάζει τις ισορροπίες, η δεύτερη θέση του κόμματός του Μακρόν τον κρατά ζωντανό, ενώ η Μαρίν Λεπέν είδε το κόμμα της, αν και φαβορί να έρχεται τρίτο.
Η αριστερή εφημερίδα Libération συνόψισε όλη τη νύχτα με τον τίτλο C'est Ouf - «Ουφ»..
Περιθώρια για μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας δεν υπάρχουν καθώς κυρίαρχος είναι ο φόβος ότι το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα φέρει οικονομική αναταραχή.
Μία μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους αναλυτές είναι ότι η επικράτηση του Μελανσόν θα μπορούσε να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της αγοράς.
«Θα υπάρξει πραγματικά ένα κενό όσον αφορά τη νομοθετική ικανότητα της Γαλλίας», δήλωσε στο Reuters ο Σάιμον Χάρβει, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe.
Ο Ερίκ Πιολ, δήμαρχος της Γκρενόμπλ των Πρασίνων, δήλωσε ότι η νεοσύστατη αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει δυναμική, αλλά αναγνώρισε ότι η γαλλική πολιτική σκηνή θα έχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης συνολικού ελέγχου στο κοινοβούλιο.
«Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για κανέναν. Επειδή ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο για έναν ακόμη χρόνο, θα κολλήσουμε έτσι.
Οπότε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνούνται ή δεν θα αντιτίθενται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Αλλά βρισκόμαστε πραγματικά σε μια άγρια αρένα, δεν το είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν».
Ωστόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αριστερής συμμαχίας, η Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise, LFI, ριζοσπαστική αριστερά) είναι ταυτόσημο με εντάσεις, κι ο χαρισματικός όσο και προκλητικός ηγέτης του Ζαν-Λικ Μελανσόν απωθεί τους κεντρώους — κι ομολογουμένως πολλούς ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο.
Η Κριστέλ Κραπλέ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων BVA επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη πολλές «αβεβαιότητες» ως προς αυτό, ιδίως το αν και κατά πόσον θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο το LFI, το αν θα αναζητηθεί νέα ισορροπία με τους σοσιαλιστές, το ποιος θα κυβερνήσει — και «με ποιο πρόγραμμα».
Πληγωμένος ο Μακρόν
Σε κάθε περίπτωση, το στρατόπεδο των μακρονιστών, το οποίο διέθετε σχετική πλειοψηφία 250 εδρών στη γαλλική εθνική αντιπροσωπεία, υπέστη μείωση της ισχύος του. Κι ο αρχηγός του, ο οποίος απολάμβανε αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2017 εξουσία στην πράξη αναμφισβήτητη, απώλεσε την αύρα του.
Το ερώτημα είναι θα στραφούν οι μακρονιστές στην αριστερά, η οποία διεκδικεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αλλά δεν έπαψε να τους επιτίθεται κατά τη διάρκεια των εκστρατειών ενόψει ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών;
Το προεδρικό στρατόπεδο θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας πλειοψηφίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Διαμηνύοντας πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, παράταξη ενταγμένη στη συμμαχία της γαλλικής αριστεράς), ο κ. Μελανσόν, προκαλεί απέχθεια στους κεντρώους. Η παράταξή του έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από μερίδα του γαλλικού πολιτικού σκηνικού πως φλερτάρει με τον «αντισημιτισμό».
Οι γκολιστές δεξιοί, το κόμμα les Républicains (LR), φάνηκαν να βροντάνε την πόρτα στο ενδεχόμενο συμμαχίας με τους μακρονιστές. «Για εμάς δεν θα υπάρξει ούτε συμμαχία, ούτε συμβιβασμός», συνόψισε ο Λοράν Βοκιέ, μορφή της παράταξης.
Το κόμμα της Λεπέν είναι η μόνη πολιτική δύναμη που πρακτικά είναι εγγυημένο πως θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση — με ισχύ ωστόσο πολύ πιο υπολογίσιμη απ’ ό,τι στο απερχόμενο γαλλικό κοινοβούλιο.
Η ίδια συνεχίζει να έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Για την ώρα πάντως, αναγκάζεται να χωνέψει πως η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει την άκρα δεξιά στα πράγματα και το γυάλινο ταβάνι που περίμενε να σπάσει ο Εθνικός Συναγερμός είναι πιο ισχυρό απ’ ό,τι θεωρούσαν τόσο η ίδια, όσο και διάφοροι αναλυτές.
Οι εκλογές αποδυναμώνουν τον αρχηγό του γαλλικού κράτους στη διεθνή σκηνή. Την Τετάρτη (10/7) ο Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον έχοντας μαζί του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τους απερχόμενους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, δηλαδή τους Στεφάν Σεζουρνέ και Σεμπαστιέν Λεκορνί.