ΑΓΟΡΕΣ

Δεκτά από την ΕΚΤ ομόλογα αξίας 18,5 δις

Δεκτά από την ΕΚΤ ομόλογα αξίας 18,5 δις
REUTERS

Όπως έγινε γνωστό εχθές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε δεκτά τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, μια κίνηση που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη και η οποία θα δώσει τόσο ψυχολογική στήριξη στον τραπεζικό κλάδο αλλά θα έχει και πρακτικό όφελος που υπολογίζεται να ανέλθει έως και το 1 δις.

Όπως κατέστη σαφές, η κίνηση της ΕΚΤ δεν σχετίζεται με την αξιολόγηση, ωστόσο δίνει μια ιδέα για το πώς πρόκειται να κινηθεί ο Μάριο Ντράγκι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του EFSF αξίας 37 δις, τα οποία έλαβαν στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης και της εκκαθάρισης των “bad banks”.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού και της κεφαλαιακής ενίσχυσης αφού οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν έως και το 50% των ομολόγων με μεγάλα κέρδη, καθώς τα απέκτησαν κοντά στην ονομαστική τους αξίας. Το όφελος αυτό ενδέχεται να ξεκινά από τα 500 εκατ. και να αγγίξει ακόμη και το 1 δις.

Το επόμενο βήμα τώρα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι η επαναφορά του waiver και η ενίσχυση της ρευστότητας.

Άλλο ένα στοίχημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και η πλήρης άρση των capital controls ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ