ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή σκηνικού στις ΗΠΑ - Οι πιθανοί διάδοχοι του Μπάιντεν και το παρασκήνιο της παραίτησης

Αλλαγή σκηνικού στις ΗΠΑ - Οι πιθανοί διάδοχοι του Μπάιντεν και το παρασκήνιο της παραίτησης

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν

AP Photo/Gerald Herbert

Tην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στηρίζει ο Τζο Μπάιντεν για υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, μια αντικατάσταση που μοιάζει ως η πιο «λογική» για πολλούς. Στο μεταξύ, το ερώτημα για το ποιος θα μπορούσε πραγματικά να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν αναλύει το Politico, παρουσιάζοντας τους πιθανούς διαδόχους.

Ανάμεσα στα ονόματα που «ακούγονται» φυσικά η πιο προφανής επιλογή είναι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που επρόκειτο ήδη να διαδεχθεί τον πρόεδρο σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Σημειώνεται ότι πλέον οι προεδρικές εκλογές οδηγούν την αναμέτρηση σε «αχαρτογράφητα νερά», ενώ πυροδοτούνται σημαντικές εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν έμαθαν για την απόφασή του να αποσυρθεί, λίγο πριν δημοσιευθεί η επιστολή της παραίτησής του.

Η περίπτωση της Κάμαλα Χάρις

Kamala Harris , HPA, USA

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις

AP Photo/Matt Rourke

Πρωτοπόρος σε πολλά θέματα, κόρη ενός Τζαμαϊκανού και μιας Ινδής, ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που έγινε γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια η πρώτη γερουσιαστής με καταγωγή από τη νότια Ασία.

Από τη σταδιοδρομία της ως δικαστού, διατηρεί μια φήμη αυστηρότητας την οποία θα μπορούσε να προβάλει σε μια εκστρατεία όπου τα θέματα της εγκληματικότητας έχουν μεγάλο βάρος.

Ορισμένοι προοδευτικοί της καταλογίζουν, ωστόσο, ότι είχε επιβάλει αυστηρές ποινές για μικρά αδικήματα, κάτι που επηρέασε κυρίως τις μειονότητες.

Η 59χρονη αντιπρόεδρος έχει εξάλλου χαμηλή δημοτικότητα, κάτι που μπορεί να ωθήσει τους Δημοκρατικούς να συσπειρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο.

Ο 56χρονος Γκάβιν Νιούσομ

newsom

Ο Γκάβιν Νιούσομ

AP Photo

Κανένας κανόνας δεν προβλέπει πως ο συνυποψήφιος ή η συνυποψήφια σε μια προεδρική εκλογή αντικαθιστά αυτόματα εκείνον που φέρει τον τίτλο του υποψηφίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν, αναφερόταν επίμονα.

Ο 56χρονος Δημοκρατικός, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι επικεφαλής εδώ και πέντε χρόνια της πιο πολυπληθούς πολιτείας της χώρας, ένα καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μπορεί ο Νιούσομ να συνέχισε να υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι προεδρικές φιλοδοξίες του παραμένουν ένα σχετικό μυστήριο.

Τελευταία ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει πολλαπλασιάσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, δημοσιοποιεί κάθε τόσο διαφημιστικά σποτ επαινετικά για τον απολογισμό του ενώ επένδυσε εκατομμύρια δολάρια σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις για μια υποψηφιότητά του το 2028. Ή μήπως το 2024;

Η Γκρέτσεν Γουίτμερ

Gretchen Whitmer

Η Γκρέτσεν Γουίτμερ

ΑP PHOTO

Μια άλλη πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών είναι η κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η 52χρονη ηγείται του Μίσιγκαν που έχει διαθέτει ισχυρό εργατικό πληθυσμό αλλά και σημαντικές κοινότητες μαύρων και Αράβων - εκλογείς που ο Τζο Μπάιντεν δυσκολεύεται να προσελκύσει προς το παρόν.

Σφοδρή αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστή όταν αποτέλεσε στόχο ενός σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν θα είναι μία από τις πιο αμφίρροπες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου: ένα ισχυρό επιχείρημα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, προκειμένου να ονομαστεί υποψήφια του κόμματος.

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο

Josh Shapiro

O Τζος Σαπίρο

ΑP Photo

Στα 51 του, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης «swind state», μιας πολιτείας με κυμαινόμενο εκλογικό «χρώμα», η οποία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο τον Νοέμβριο.

Προτού εκλεγεί στη θέση αυτή το 2022, νικώντας με πολύ μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του από τη ριζοσπαστική δεξιά που υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκλεγεί δύο φορές γενικός εισαγγελέας της Πενσιλβάνια.

Πολύ καλός ρήτορας και πεπεισμένος κεντρώος, ο Τζος Σαπίρο έχει ως κυβερνητικό σύνθημα το "Get shit done" (σε ελεύθερη μετάφραση "Η δουλειά να γίνεται").

Ποια άλλα ονόματα «ακούγονται»

Τα ονόματα των κυβερνητών του Ιλινόι, Τζ. Μπ. Πρίτζκερ, του Μέριλαντ, Γουές Μουρ και του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ κυκλοφορούν επίσης, όμως οι πιθανότητές τους εμφανίζονται προς το παρόν περιορισμένες.

Όπως και εκείνες της γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουσαρ ή του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ - αμφότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τι οδήγησε τον Μπάιντεν στην παραίτηση

Το έντονο πρέσινγκ από τους Δημοκρατικούς αλλά και η κατάσταση της υγείας του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως συνδυαστικά με τις δημοσκοπήσεις που πυκνά συχνά τον εμφάνιζαν ως... αποτυχημένο, φαίνεται να πυροδότησαν την απόφασή του να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, παρόλο που ακόμα και πριν από λίγες ώρες διαμήνυε πως θα παραμείνει εντός, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους στενούς συνεργάτες του.

Ο Τζο Μπάιντεν, μέχρι χθες βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά σήμερα το απόγευμα ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, προκαλώντας εντύπωση ακόμη και στον στενό του κύκλο λόγω της προηγούμενης επιμονής του να μείνει στον «στίβο», αποκάλυψε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters.

«Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν "προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς"», δήλωσε η πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου, που θέλησε να μην κατονομαστεί. «Γύρω στις 1.45 μ.μ. σήμερα (τοπική ώρα): ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει σπουδαία πρόοδο ως Έθνος.

Σήμερα, η Αμερική διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Έχουμε πραγματοποιήσει ιστορικές επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και για την επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Έχουμε προσφέρει κρίσιμη φροντίδα σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων σε 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και ψηφίσαμε τη σημαντικότερη νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν έχει ποτέ βρεθεί σε καλύτερη θέση να ηγηθεί από ότι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, ξεπεράσαμε μια πανδημία που συνέβη μια φορά στον αιώνα και την χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατεύσαμε και διατηρήσαμε τη Δημοκρατία μας. Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.

Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να ζητήσω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου.

Για τώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με ξαναεκλέξουν. Θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την εξαιρετική συνεργασία σε όλη αυτή την εργασία. Και να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που έχετε δείξει σε εμένα.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να επιτύχει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

26489b5c-0a6f-453d-ba75-c6a161912725.jpg

CNNi: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ μετά την παραίτηση Μπάιντεν

Ως τον «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ» περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του στο CNNi, λίγα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του Δημοκρατικού προέδρου από την κούρσα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Είπε επίσης ότι η Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.

«Δεν ήταν ικανός για υποψήφιος, ούτε για να υπηρετήσει»

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Δημοκρατικού προέδρου από την εκλογική κούρσα, εκτόξευσε «πυρά» κατά του Τζο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ήταν ικανός να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος και σίγουρα δεν είναι ικανός να υπηρετήσει - και δεν ήταν ποτέ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τραμπ.

trump.jpg

Μάλιστα, έκανε λόγο για «συνωμοσία του γιατρού του και των ΜΜΕ για να κρύψει τη σωματική και ψυχική του κατάσταση», προσθέτοντας: «Θα υποφέρουμε πολύ λόγω της προεδρίας του, αλλά θα επανορθώσουμε τη ζημιά που έχει κάνει πολύ γρήγορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ