Τι πραγματικά ψάχνει ο Μακρόν στο Πεκίνο;
Ανανεώθηκε:
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται από σήμερα στο Πεκίνο σε μία τριήμερη επίσκεψη η οποία ίσως να είναι και η σημαντικότερη Ευρωπαίου ηγέτη στην Κίνα τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Στην κορυφή της ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν είναι σύμφωνα με όσα διαρρέει το περιβάλλον του στον τύπο, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά πόσο μπορεί σήμερα η Γαλλία να αλλάξει τα δεδομένα σε έναν πόλεμο που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο αιματηρός στα πεδία και πιο περίπλοκος σε διπλωματικό επίπεδο;
Στην πρώτη του τοποθέτηση από το Πεκίνο ο ίδιος ο Μακρόν απάντησε σε αυτό το ερώτημα: «δεν είμαι αφελής να πιστεύω πως Κίνα και Γαλλία μπορούν να φέρουν αύριο Ειρήνη στην Ουκρανία σημείωσε» δίνοντας «λαβή» να διερωτηθούμε «αν όχι για την Ουκρανία τι ακριβώς ψάχνει ο Μακρόν στο Πεκίνο;».
Οι απαντήσεις στο παραπάνω εύλογο ερώτημα είναι σίγουρα περισσότερες από μία.
Οι εμπορικές σχέσεις Κίνας – Γαλλίας και Κίνας Ευρώπης
Είναι ξεκάθαρο μετά από ένα και πλέον έτος μετά την οριστική αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική πως ο ισχυρότερος πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη είναι ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Μακρόν συζητά με την Κίνα εκπροσωπώντας «έμμεσα» ολόκληρη την ήπειρο τις εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο. Η Ευρώπη είναι χωρίς καμία αμφιβολία η μεγαλύτερη αγορά για τα κινεζικά προϊόντα, κυρίως αυτά της τεχνολογίας και αντίρροπα το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ευρωπαϊκών οχημάτων και αγροτικών προϊόντων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πιέσεις από την Μόσχα προς το Πεκίνο έχουν δημιουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχία για το κατά πόσο αυτή η σημαντικότατη οικονομική σχέση με την Κίνα μπορεί να έχει παρόν και μέλλον. Ο Μακρόν αντιλαμβάνεται πως η διατάραξη του εμπορικού ισοζυγίου θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε μία Ευρώπη που πέρασε έναν «ελαφρύ» χειμώνα και είχε την πολυτέλεια με αρκετά δισεκατομμύρια να κρύψει τα προβλήματα που είναι μπροστά μας και αφορούν την ενέργεια.
Φέτος η Ευρώπη ουσιαστικά δεν χρειάστηκε το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά το πρόβλημα κάθε άλλο παρά «λυμένο» θα πρέπει να θεωρείται. Μία εμπορική κρίση με την Κίνα θα φέρει πολλαπλάσια προβλήματα. Ο Μακρόν γνωρίζει καλά επίσης πως το ίδιο ισχύει και για ο Πρόεδρο Σι. Η Κίνα δεν έχει καμία διάθεση και κυρίως κανένα αντίβαρο σε περίπτωση που η Ευρώπη βάλει στον «πάγο» τα κινεζικά προϊόντα. Πάνω σε αυτή την βάση αμοιβαίων απωλειών είναι πολύ πιθανό οικοδομηθεί μία σχέση μεγαλύτερη και κυρίως ουσιαστικότερης κατανόησης σε άλλα ζητήματα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται στο Πεκίνο ζητώντας επίσης φερέγγυο συνομιλητή για όλα τα ανοιχτά διπλωματικά και γεωπολιτικά θέματα στην Ανατολή. Ο Πούτιν αποδείχθηκε συνομιλητής που δεν ήθελε να ακούσει τις παραινέσεις του Μακρόν να μην εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει κοστίζει πέρα από αίμα αμάχων και πολύ ακριβά σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα για όλους.
Σήμερα η Γαλλία έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ έναν σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή. Ο Μακρόν γνωρίζει πως ο Σι έχει ανοιχτά μέτωπα ειδικά στην Βόρεια σινική θάλασσα αλλά και στην Ταιβάν και δεν θέλει η ενίσχυση με πυρηνοκίνητα αμερικανικά υποβρύχια των Αυστραλών στον Ειρηνικό να φέρει νέα ανάφλεξη.
Ο Μακρόν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως η πολιτική Μπάιντεν με όλα τα μέτωπα ανοιχτά δίνει ευκαιρία στην Ευρώπη και την Γαλλία να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στα όσα έρχονται. Σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δεν επιθυμεί νέο πόλεμο στα ανατολικά ειδικά έναν στον οποίο ανοιχτά θα εμπλέκονται στενότατοι σύμμαχοι των Αμερικανών. Στο τέλος της ημέρας για τον Μακρόν η Ανατολή δεν είναι άγνωστο μέρος και κυρίως δεν υπήρξε ποτέ εξόχως εχθρικό όπως για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς.
Ο Μακρόν στο Πεκίνο ίσως τελικά να συζητήσει την δημιουργία ενός νέου διαύλου επικοινωνίας σε άλλη βάση από αυτόν που για χρόνια χτιζόταν με το Κρεμλίνο και την Μόσχα του Πούτιν. Το βέβαιο είναι πως ο Σι θα ακούσει προσεκτικά για δισεκατομμύρια λόγους…