ΚΟΣΜΟΣ

Η Νέσι, το θρυλικό «τερατάκι» του Λοχ Νες δημιουργήθηκε ένα βράδυ βαριάς κατανάλωσης ζύθου;

Η Νέσι, το θρυλικό «τερατάκι» του Λοχ Νες δημιουργήθηκε ένα βράδυ βαριάς κατανάλωσης ζύθου;
Η πιο γνωστή γωτογραφία της θρυλικής Νέσι Keystone Getty Images

Η άποψη καθηγητή σίγουρα δεν θα αρέσει σε πολλούς Σκωτσέζους ιδίως όσους ζουν στην ομιχλώδη περιοχή λίμνης Νες. Ο κ. Γουίλιαμς υποστηρίζει πως το τέρας είναι μύθος και πως φτιάχτηκε για να έρθουν τουρίστες στην περιοχή.   

Φαίνεται λοιπόν, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκάρεθ Γουίλιαμς πως η ιδέα δημιουργήθηκε, για να προσελκύσει τους τουρίστες στην περιοχή αλλά και την ευρύτερη Σκωτία, τα δύσκολα χρόνια μετά τη μεγάλη ύφεση, τη δεκαετία του 30. Όπως λέει ο καθηγητής, ήταν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων εκείνοι που προσέλαβαν εταιρεία για να βελτιώσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε η ιστορία του τέρατος.

Στο πρώτο ερώτημα που μπαίνει υπάρχει απάντηση. Από πού δηλαδή οι ξενοδόχοι πήραν αφορμή και έφτιαξαν την ιστορία με το τέρας. Υπάρχει λοιπόν λογοτεχνικό βιβλίο, του οποίου ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από τη "βαριά" ατμόσφαιρα της περιοχής, "τοποθέτησε" κάποιο είδος πλάσματος μέσα σε αυτό. Το βιβλίο γράφτηκε γύρω στο 1871. Η πρώτη "εμφάνιση" της κυρίας Νέσι χρονολογείται τότε.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει τουριστικό εισόδημα της τάξης των 30 εκατ. λιρών.

Στο βιβλίο του ο καθηγητής περιγράφει πως δημιουργήθηκε ο μύθος, σε μία παμπ κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο Λονδίνο. Κάτι οι μπύρες που δεν έπαυαν να έρχονται, κάτι το περιβάλλον, "γεννήθηκε" το τέρας.


Orion Publishing CO

Έχει δίκιο ο καθηγητής ή όχι;

Είναι σίγουρο πως η λογική λέει ότι τέρας δεν υπάρχει. Από την άλλη όμως, είναι σίγουρο ότι ο μύθος του Λοχ Νες δεν πρόκειται να πεθάνει...