Πόλεμος Ουκρανία: Ανελέητα χτυπήματα σε Κίεβο, Χάρκοβο - «Ισορροπίες τρόμου» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης
Ανανεώθηκε:
Εντείνονται ώρα με την ώρα και ημέρα με την ημέρα οι φόβοι διάχυσης του πολέμου στην Ουκρανία. Κάθε διπλωματική προσπάθεια προς σιγή των όπλων αποβαίνει μέχρι στιγμής άκαρπη· ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αμετακίνητος και οι σχέσεις Ρωσίας - Δύσης ακροβατούν σε «ισορροπία του τρόμου». Η Ουκρανία δέχεται αδιάκοπο σφυροκόπημα σε πολλαπλά μέτωπα. Επιδρομές κατά πολιτικών στόχων αυξάνουν διαρκώς το φόρο αίματος των αμάχων και οι πρόσφυγες του πολέμου, που εισέρχεται πλέον στην 20ή ημέρα, έχουν ξεπεράσει τα 2,8 εκατομμύρια.
Η ομοβροντία πυραύλων κρουζ κατά της στρατιωτικής βάσης του Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, έφερε την Κυριακή τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν ακριβώς στο «κατώφλι» του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες πραγματοποιούσαν «προγραμματισμένα» γυμνάσια στο Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα.
Ασκήσεις στην απόκρουση προσγείωσης αλεξιπτωτιστών, καθώς και γυμνάσια με επιθετικούς ελιγμούς, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικού, έλαβαν χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό στόλο της Βαλτικής.
Της επίθεσης στη στρατιωτική βάση του Γιαβορίβ ακολούθησε προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών, διά στόματος του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ότι εάν χτυπηθεί «ΝΑΤΟϊκή επικράτεια», η απάντηση της Συμμαχίας θα είναι μαζική -δεδομένου ότι θα συνοδευτεί από την επίκληση και συνακόλουθη ενεργοποίηση του Άρθρου 5 για τη συλλογική Άμυνα.
Από ρωσικής πλευράς, εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί η προειδοποίηση -η οποία και έγινε πράξη στο Γιαβορίβ- ότι οι παραδόσεις όπλων της Δύσης προς την εμπόλεμη Ουκρανία αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο».
Η Μόσχα έχει εξίσου ξεκαθαρίσει ότι θα θεωρήσει ως άμεσα εμπλεκόμενη στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα παράσχει βάσεις της για να «σηκωθούν» ουκρανικά αεροσκάφη, εξ ου και «πάγωσε» η διάθεση των πολωνικών ΜiG-29 στο Κίεβο. Η Βαρσοβία αιφνιδίασε την Ουάσινγκτον προτείνοντας να στείλει τα αεροσκάφη στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να μη «φύγουν» από πολωνικό έδαφος. Από το αμερικανικό Πεντάγωνο η πρόταση απορρίφθηκε άμεσα.
Καθώς οι ρωσικές βόμβες αφήνουν πίσω τους νεκρούς αμάχους και καμμένη γη, οι αναφορές και προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία σε παγκόσμια σύρραξη πληθαίνουν. Η κυβέρνηση Ζελένσκι λέει διαρκώς ότι εάν «δεν κλείσουν οι ουρανοί» η διάχυση του πολέμου θα είναι αναπόφευκτη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη να αντιπαρατάσσουν πως ανάλογη κίνηση θα οδηγούσε ακριβώς στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Δύση εξοπλίζει με τα πλέον προηγμένα στρατιωτικά μέσα το στρατό της Ουκρανίας, αλλά δεν περνά την «κόκκινη γραμμή» της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία στην πράξη σημαίνει πως ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα ήταν έτοιμες να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά. «Δεν θα πολεμήσουμε κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα ήταν ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, κάτι που πρέπει να πασχίσουμε να αποφύγουμε» είναι η σαφής δήλωση του Τζο Μπάιντεν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη. Είχε ήδη προ ημερών συνομιλία με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, στους οποίους και επανέλαβε τα σταθερά ουκρανικά αιτήματα. Η ομιλία του στο Κογκρέσο αναμένεται να εντείνει περαιτέρω την πίεση προς τη διακυβέρνηση Μπάιντεν εκ μέρους του Καπιτωλίου για τη διάθεση μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο παρά τις περιπλοκότητες.
Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ - Πιθανώς στην Ευρώπη ο Μπάιντεν
Την Τετάρτη συνεδριάζει και το ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες προς περαιτέρω συντονισμό, τη στιγμή που προβάλλει και το ενδεχόμενο έμπρακτης κινεζικής στήριξης του Βλαντιμίρ Πούτιν σε στρατιωτικό/οικονομικό επίπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «πείθονται» από τις σινο-ρωσικές διαψεύσεις ότι ζητήθηκε από το Κρεμλίνο συνδρομή, και ήδη έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και ασιατικές χώρες, στέλνοντας παράλληλα σαφείς προειδοποιήσεις στο ίδιο το Πεκίνο.
Καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες κλυδωνίζονται, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να βρεθεί προσεχώς στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Η επίσκεψη δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα μπορούσε όμως να συνδέεται και με πιθανή σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας.
Από ρωσικής πλευράς, εν τω μεταξύ, αναφέρεται ότι ουδεμία συζήτηση λαμβάνει χώρα για την πιθανότητα συνάντησης κορυφής μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος αρνήθηκε επίσης ότι το Κρεμλίνο έχει λάβει αίτημα από το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τηλεφωνική επικοινωνία του τελευταίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μεταξύ των αντιφατικών μηνυμάτων που έρχονται από τη Μόσχα είναι και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν συνάντηση με τον Ζελένσκι για να συζητηθεί το πώς θα μπορούσαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Η Ουκρανία έχει ζητήσει κατ' επανάληψη απευθείας συνομιλίες και ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να οργανώσουν μια τέτοια συνάντηση.
Ως προς τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών που λαμβάνουν χώρα πλέον μέσω τηλεδιάσκεψης, πρόκειται να συνεχιστούν αύριο, Τρίτη, κατόπιν διακοπής για να διαβουλευτούν οι δύο πλευρές με τις κυβερνήσεις τους.
Ανηλεές σφυροκόπημα - Στόχος επιδρομών άμαχοι
Η Ουκρανία βομβαρδίζεται αδιάκοπα με τη ρωσική επίθεση να εξελίσσεται σε πολλαπλά μέτωπα. Άμαχοι γίνονται στόχος επιδρομών σε Κίεβο και Χάρκοβο, καθώς και στην περιφέρεια Ρίβνε στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου χτυπήθηκε Πύργος Ραδιοτηλεόρασης και υπήρξαν αναφορές για εννέα νεκρούς. Την ίδια στιγμή, κονβόι 160 οχημάτων αναχώρησε από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στην πρώτη επιτυχή, κατά τα φαινόμενα, προσπάθεια διάνοιξης «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για τη διαφυγή αμάχων.
Στο βομβαρδισμό του Πύργου κοντά στην πόλη Ρίβνε της βορειοδυτικής Ουκρανίας έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι εννέα, βάσει τελευταίας ενημέρωσης από τις τοπικές αρχές.
Ο δήμαρχος του Χαρκόβου ταυτόχρονα ανέφερε πως και η πόλη του σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο.«Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», δήλωσε ο δήμαρχος, Ιχόρ Τερέκοφ, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θύματα.
Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της ρωσικής επιδρομής σε πολυκατοικία εννέα ορόφων στο Κίεβο, όπου εκτυλίχθηκαν δραματικές στιγμές με τους διασώστες να επιχειρούν να απεγκλωβίσουν αμάχους, ανάμεσά τους ηλικιωμένους, από τα διαμερίσματά τους που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε την ίδια στιγμή ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στο Ντονέτσκ σκοτώνοντας 20 ανθρώπους- με το Κίεβο να αρνείται ότι εξαπέλυσε επίθεση. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια.
Κονβόι 160 οχημάτων αναχώρησε από τη Μαριούπολη
Για πρώτη φορά αφότου η Μαριούπολη τέθηκε υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από την πόλη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των αμάχων.
Η πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, με τους κατοίκους της να παραμένουν χωρίς θέρμανση, πόσιμο νερό και τα τρόφιμα και τα φάρμακα να εξαντλούνται. Όλες οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για τη διαφυγή των αμάχων είχαν πέσει στο κενό.
Τη Δευτέρα, ωστόσο, η δημοτική αρχή επιβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή τηρήθηκε και ένα κονβόι έφυγε με προορισμό την πόλη Ζαπορίζια. Τα περίπου 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν ήδη στη γειτονική πόλη Μπερντιάνσκ και από εκεί κατευθύνθηκαν στη Ζαπορίζια.
Μπλοκάρει η Ρωσία την ανθρωπιστική βοήθεια
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, την ίδια στιγμή όμως ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.
Η Βέρεστσουκ είπε ότι ένα κονβόι προσπαθεί να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών όμως, όπως έγινε και με τις προηγούμενες απόπειρες που έκανε την περασμένη εβδομάδα, δεν τα κατάφερε.
Στη Μαριούπολη περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ολέξι Αρέστοβιτς, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας.
Από ρωσικής πλευράς έγινε λόγος για «μαζική εκκένωση» της Μαριούπολης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι από τις δέκα διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που προτείνει η Ρωσία οδηγούν σχεδόν αποκλειστικά στο έδαφός της, εξ ου και απορρίπτονται από την κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία τονίζει πως οι Ουκρανοι πολίτες έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλα σημεία στην ίδια τη χώρα τους.
Στη 19η ημέρα του πολέμου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει το θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών.
Επισημαίνει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων και επιδρομών, όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.