«ΚΛΕΙΔΙ» ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση Στάρμερ: Οι ισχυρές γυναίκες, οι εκπλήξεις και τα... Γλυπτά του Παρθενώνα

Κυβέρνηση Στάρμερ: Οι ισχυρές γυναίκες, οι εκπλήξεις και τα... Γλυπτά του Παρθενώνα
Γυναίκες στις δύο πλέον κομβικές θέσεις της νέας βρετανικής κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ: Η Ρέιτσελ Ριβς (αριστερά)  η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η  Άντζελα Ρέινερ (δεξιά)  η νέα αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

EPA/ANDY RAIN /Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Κομβικό ρόλο έχουν οι γυναίκες στην νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου βασιλείου καθώς ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ εμπιστεύθηκε σε αυτές τόσο την αντιπροεδρία, όσο και το καυτό υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εργασίας και Μεταφορών. Μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων προστέθηκε άλλη μία γυναίκα, η Λίζα Νάντι, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, χαρτοφυλάκιο που αφορά άμεσα την Ελλάδα λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Στάρμερ προβληματίστηκε για τη συγκεκριμένη θέση καθώς η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού και έμπιστη συνεργάτις του, Τάνγκαμ Ντεμπονέρ, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο Μπρίστολ.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά το Βρετανικό Μουσείο να να δώσει τα Γλυπτά.

Η Λίζα Νάντι λοιπόν, ορίστηκε νέα υπουργός Πολιτισμού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Αθήνα να περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής καθώς θα είναι η επικεφαλής που θα ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Britain Lisa Nandy BRETANIA YPOYRGOS POLITISMOY LIZA NANTI

Η νέα βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού Λίζα Νάντι

AP Photo/Thomas Krych

Λιγότεροι εκπρόσωποι διαφορετικών εθνοτήτων

Στο υπουργικό συμβούλιο του Στάρμερ η εκπροσώπηση των εθνοτικών ομάδων έχει μειωθεί. Συνολικά, σύμφωνα με έρευνα του thinktank British Future, εξελέγησαν στο κοινοβούλιο 89 βουλευτές μειονοτικών εθνοτήτων, αλλά ο Ντέιβιντ Λάμι, ο υπουργός Εξωτερικών, θα είναι ο μόνος μαύρος υπουργός στην κυβέρνηση.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο των Εργατικών εδώ και 14 χρόνια θα έχει επίσης μόνο δύο υπουργούς ασιατικής καταγωγής - τη Σαμπάνα Μαχμούντ, μία από τις πρώτες μουσουλμάνες βουλευτίνες του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, και τη Λόιζα Νάντι, τη νέα υπουργό Πολιτισμού.

Τα παράδοξα, η Γάζα και οι εκπλήξεις

Το «τσουνάμι Στάρμερ» σάρωσε το συντηρητικό κόμμα που οι ψηφοφόροι καταπόντισαν σε ιστορικά χαμηλά,, με μια σαρωτική αλλά όχι ιστορικη νίκη. Ωστόσο συγκέντρωσε μόλις 35%, μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο του Τζέρεμι Κόρμπιν το 2019 και το χαμηλότερο από ποτέ σε κυβερνών κόμμα.

Επίσης έχασε 5 έδρες από ανεξάρτητους βουλευτές που εξέφρασαν υποστήριξη προς τη Γάζα, ανάμεσα τους και ο Κόρμπιν.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσους ανεξάρτητους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Είναι κυρίως η εκλογική διαδικασία που συρρίκνωσε το κόμμα των Συντηρητικών. Συγκέντρωσαν 24% και 121 βουλευτές, ενώ 12 μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η Πένι Μόρνταουντ, ο πρ. υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασαν τις έδρες τους.

Έχουμε επίσης θρίαμβο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με 71 έδρες τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έναν αιώνα αλλά με μόνο 13% χαμηλότερο από του Νικ Κλεγκ το 2010.

Επίσης η Μεταρρύθμιση του Νάιτζελ Φάρατζ ήρθε τρίτο κόμμα, στα ποσοστά συγκέντρωσε 14% δηλαδή μεγαλύτερο από των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά εξέλεξε με πέντε βουλευτές. Μάλιστα ο Φαρατζ είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για αλλαγή του πεπαλαιωμένου συστήματος «όποιος έρθει πρώτος».

Νέο αίμα στο Βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο

Στο κρίσιμο Υπουργείο Οικονομικών το τιμόνι αναλαμβάνει η «σιδηρά κυρία» της οικονομίας Ρέιτσελ Ριβς. Αλλωστε, η «Θάτσερ» των Εργατικών όπως χαρακτηρίζεται, μαζί με τον Στάρμερ είναι η γυναίκα που ηγήθηκε της «μεταμόρφωσης» των Εργατικών.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του σερ Στάρμερ ορίσθηκε η Αντζελα Ράινερ, η οποία θα είναι επίσης και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Ο Πατ Μακ Φάντεν, ο οποίος ήταν ο εθνικός Συντονιστής της Εκστρατείας των Εργατικών, αναλαμβάνει υπουργός Ανευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλιου (Chancellor of the Duchy of Lancaster)
  • Νέος υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου είναι ο Τζόναθαν Ρέινολντς.
  • Υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο Τζον Χέιλι.
  • Ο Ντέιβιντ Λέμι αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
  • Υπουργός Ενέργειας αναλαμβάνει ο Εντ Μίλιμπαντ.
  • H Σαμπάνα Μαχμούντ αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • O Γουές Στρίτινγκ είναι ο νέος υπουργός Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως έτυχε θερμής υποδοχής με πολλά χειροκροτήματα στο υπουργείο.
  • Η Ιβέτ Κούπερ αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, με χαρτοφυλάκιο μεταξύ άλλων την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.
  • Η Μπρίτζετ Φίλιπσον αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας.
  • Η Λιζ Κένταλ αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας
  • Υπουργός Επιστημών, Καινοτομίας και τεχνολογίας ο Πίτερ Κάιλ.
  • Υπουργός Μεταφορών η Λουίζ Χέιγκ.
  • Ο Στιβ Ρίντ διορίζεται υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων
  • Υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού αναλαμβάνει η Λίζα Νάντι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ