Κλυδωνίζονται γεωπολιτικές ισορροπίες: Οι ΗΠΑ βολιδοσκοπούν τις προθέσεις της Κίνας για τη Ρωσία
Δημοσιεύτηκε:
Με το πόλεμο στην Ουκρανία να κλυδωνίζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτη Γιανγκ Τζιετσί ήλθαν «ενώπιος ενωπίω» τη Δευτέρα στη Ρώμη. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στη σκιά διαψεύσεων τόσο εκ μέρους του Πεκίνου, όσο και από τη Μόσχα, ότι το Κρεμλίνο έχει απευθυνθεί στην κινεζική ηγεσία ζητώντας στρατιωτική συνδρομή και οικονομική βοήθεια -χωρίς να «πείθουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόκειται για συνάντηση στην οποία προσδίδονται διαστάσεις που αγγίζουν τον ίδιο το ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή και την πορεία των σχέσεών της με τη Δύση -όπου και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η κινεζική ηγεσία όχι μόνο συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία μη καταδικάζοντας την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει και σε περαιτέρω βήματα για τη στήριξη του στρατηγικού της εταίρου.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε αναφορικά με τη συνάντηση πως «ο Τζέικ Σάλιβαν έθεσε ευθέως και πολύ καθαρά» τις ανησυχίες της διακυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά το βαθμό στον οποίο η Κίνα παρέχει την όποια στήριξη στην πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Θέσαμε καθαρά και ευθέως τις ανησυχίες μας για τη στήριξη της Κίνας [σ.σ. στη Ρωσία] και τις συνέπειες που μία τέτοια στήριξη θα έχει για τις σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας όχι μόνο με εμάς, αλλά τις σχέσεις της παγκοσμίως, που περιλαμβάνουν τους συμμάχους και εταίρους μας στην Ευρώπη και τον Ινδοειρηνικό» επισήμανε ο Νεντ Πράις.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται δυτικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των Financial Times και της Washington Post, έχουν δηλώσει υπό καθεστώς ανωνυμίας πως η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα συνδρομή σε οπλισμό, περιλαμβανομένων drones, καθώς και οικονομική στήριξη.
Ο Τζέικ Σάλιβαν προσήλθε στη συνάντηση της Ρώμης έχοντας ήδη προειδοποιήσει την Κίνα να μην επιχειρήσει να συνδράμει τη Ρωσία στο να αποκρούσει τον οικονομικό αντίκτυπο από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της εξαιτίας του πολέμου. «Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» διαμήνυσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου από τη συχνότητα του CNNi.
«Αποτελεί πηγή ανησυχίας και έχουμε μεταφέρει στο Πεκίνο ότι δεν θα σταθούμε άπραγοι και θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε χώρα να αποζημιώσει τη Ρωσία για τις απώλειές της εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων» υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν. Η προοπτική κινεζικής οικονομικής αρωγής στη Μόσχα αποτελούσε όλο το προηγούμενο διάστημα πηγή προβληματισμού για τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.
Αμφότερες η Κίνα και η Ρωσία είχαν διαψεύσει νωρίτερα ότι ζητήθηκε εκ μέρους του Κρεμλίνου στρατιωτική βοήθεια. Η Κίνα έκανε λόγο, διά του υπουργείου της των Εξωτερικών, για «παραπληροφόρηση», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «διαβεβαίωσε» πως η Ρωσία «μπορεί μόνη της συνεχίσει την 'επιχείρηση'» -η οποία και επέμεινε πως «οδεύει βάσει του σχεδιασμού και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως».
Εντούτοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει προς τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και σε ασιατικές χώρες ότι η Κίνα έχει εκφράσει προθυμία παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Το μήνυμα, που εστάλη με διπλωματικό τηλεγράφημα και παραδόθηκε αυτοπροσώπως από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει επίσης ότι η Κίνα αναμένεται να αρνηθεί τα σχέδια, κατά την ίδια πηγή.
Στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία ενέχει μεγάλους κινδύνους για την Κίνα, η οποία έχει επιχειρήσει έως σήμερα να εμφανιστεί ως ουδέτερος παράγοντας.
Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι μία τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «καθοριστική στιγμή» για την Κίνα και τον 21ο αιώνα. «Εάν έπραττε κάτι ανάλογο, θα σήμαινε ότι η Κίνα θα καθιστούσε τον εαυτό της παρία και θα δεχόταν κυρώσεις. Αρνούμενη, θα έμενε ανοιχτή η προοπτική έστω επιλεκτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση» ανέφερε.
Ως προς την οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία, ορισμένοι εκτιμούν ότι η Κίνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να εμπλακεί σε διαδικασία που θα επέφερε κυρώσεις και εναντίον της, με πιθανό αντίκτυπο για την οικονομία της χώρας, ιδίως σε περίοδο κατά την οποία έχει θέσει το χαμηλότερο στόχο οικονομικής ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, σημειώνει σχετικά το CNNi.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, οδεύδει προς τρίτη ιστορική θητεία στην εξουσία κατά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το προσεχές φθινόπωρο.