ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ - ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κερατέα: Ανεξέλεγκτο μέτωπο στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου

Φωτιά στην Κερατέα: Ανεξέλεγκτο μέτωπο στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου
Πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας Χάρης Γκίκας

Κοντά στο χειρότερο σενάριο βρίσκεται η κατάσταση με τη φωτιά στην Κερατέα, καθώς αργά το μεσημέρι, η φορά των ανέμων έστρεψε το μέτωπο στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου, αυτό δηλαδή που απεύχονταν στο Πυροσβεστικό Σώμα. 

Σε αυτό το μέτωπο δίνουν τις μεγαλύτερες μάχες τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να ανακόψουν την ταχύτητα της πυρκαγιάς ώστε να μην περάσει πάνω από το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στην Κερατέα:

Ήχησε δύο φορές το 112 για εκκένωση στους οικισμούς: Άγιος Γεώργιος, Θωρικό, Μαρκάτι, Πλάκα, Παλαιοκαμαρίζα και Πανόραμα με τις Αρχές να προειδοποιούν για απομάκρυνση προς Λαύριο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά δεν έχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά τέσσερις διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) «δουλεύουν» παράλληλα και στις τέσσερις εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία, ενώ σηκώνονται και 6 τράκτορες από το Τατόι.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα).

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί με ασφάλεια 6 οικισμοί, ενώ τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν η Αστυνομία που φροντίζει για τις εκκενώσεις, ΟΤΑ, αλλά και ο Στρατός με μηχανήματα έργου.

Τουλάχιστον 52 απεγκλωβισμοί από την ΕΛ.ΑΣ

Πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δίνουμε μεγάλη μάχη»

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες». Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Σπίτια και αυτοκίνητα στις φλόγες - Μηνύματα για εκκενώσεις από το 112

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στην φωτιά στην Κερατέα, ενώ είναι συνεχή τα μηνύματα που λαμβάνουν οι κάτοικοι από το 112 για να απομακρυνθούν.

«Κάνουμε έκκληση για εναέρια μέσα», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Αθανάσιος Μακροδημήτρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, καθώς όπως είπε οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ ισχυροί και το έργο της κατάσβεσης είναι πολύ δύσκολο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον τρία σπίτια, μόνιμες κατοικίες, τυλίχθηκαν στις φλόγες στην Πλάκα Κερατέας.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί και αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα.

Στο σημείο επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 39 οχήματα και οκτώ ομάδες δασοκομμάντος, ενώ συνδράμουν από αέρος στην κατάσβεση εννέα αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

photo.jpg

ΠΗΓΗ: irafina.gr

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στα σπίτια.

photo1.jpeg

ΠΗΓΗ: irafina.gr

Η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μεγάλη προκειμένου να μην περάσει στο Δρυμό του Σουνίου.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια για την φωτιά

Σύσκεψη για την πυρκαγιά πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εντολή του υπουργού Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου φθάνουν τα 9 μποφόρ δυσχεραίνοντας αρκετά την προσπάθεια κατάσβεσης.

Μηνύματα από το 112

Οι πολίτες που ζουν στην περιοχή πήραν το πρώτο μήνυμα για εκκένωση από το 112 στις 12:26.

keratea.jpg

Συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται στις περιοχές Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα Κερατέας κλήθηκαν να απομακρυνθούν μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαυρίου προς Λαύριο.

Δεύτερο μήνυμα να απομακρυνθούν προς Λαύριο μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λαυρίου πήραν από την Πολιτική Προστασία πήραν λίγη ώρα αργότερα οι κάτοικοι στο Μακράτι και στον Άγιο Γεώργιο Θωρικού.

thoriko.jpg

Ακολούθησε τρίτο μήνυμα που καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνιος να απομακρυνθούν μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στη Κερατέα είναι οι εξής:

  • Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
  • Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας
  • Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)
  • Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)
  • Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)
  • Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ