ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ
Στο πλευρό της Ουκρανίας οι ευρωβουλευτές AP Photo/Virginia Mayo

Κατόπιν της δραματικής διακήρυξης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως «πολεμάμε για την ελευθερία μας», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση». Ζητά, επίσης, από τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία έγκριση των κυρώσεων από την ΕΕ, ωστόσο ζητούν να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι εισαγωγές των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ρωσία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε νέα επένδυση από την ΕΕ στη Ρωσία, αλλά και το αντίστροφο. Όλες οι ρωσικές τράπεζες θα πρέπει να εξοβελιστούν από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ρωσία θα πρέπει να αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT.

Λόγω της άμεσης στήριξης που παρέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Λευκορωσία θα πρέπει επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο σειράς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της από το σύστημα SWIFT.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να εγκριθούν γρήγορα στοχευμένες κυρώσεις κατά όσων ευθύνονται για τη μεγάλη διαφθορά που επικρατεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και κατά των ολιγαρχών και των αξιωματούχων που πρόσκεινται στην ηγεσία των δύο χωρών.

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν κατηγορηματικά τη ρωσική «ρητορική που υπαινίσσεται την πιθανή προσφυγή σε όπλα μαζικής καταστροφής». Παράλληλα, υπενθυμίζουν στη Ρωσία τις υποχρεώσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η πυρηνική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να οδηγηθεί πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ παραμένει η πρώτη διέξοδος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή. Καλούν, επίσης, τη χρήση του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για μηχανισμούς κρίσης, καλούν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη και τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν προκειμένου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Επισημαίνεται, ειδικότερα, ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να είναι συμβατή με το Άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και να βασίζεται στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα. Στο μεταξύ η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωβουλευτές καλούν τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ΕΕ να ευθυγραμμιστούν με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Εκφράζουν, δε, τη βαθιά λύπη τους για τη μη ευθυγράμμιση της Σερβίας με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, κάτι το οποίο υπονομεύει τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί τα κράτη-μέλη να παράσχουν ταχύτερα στην Ουκρανία αμυντικά όπλα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιτρέπει την ατομική και συλλογική νόμιμη άμυνα. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Ουκρανία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επίθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ΕΕ να εφαρμόσει την «οδηγία για την προσωρινή προστασία», σύμφωνα με την οποία όλοι οι Ουκρανοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε διεθνή προστασία. Η ευθύνη για την υποδοχή των προσφύγων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να επιμερίζεται ισότιμα μεταξύ των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να παράσχουν περαιτέρω επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις - εταίρους.

Ζελένσκι στην Ευρωβουλή: Πολεμάμε για την ελευθερία μας

«Πολεμάμε για την ελευθερία και την Ουκρανία». Με αυτή τη φράση και σε δραματικό τόνο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη ρωσική εισβολή, απευθύνθηκε νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Το Χάρκοβο και το Κίεβο είναι, επί του παρόντος, οι πιο σημαντικοί στόχοι για την Ρωσία. Ο τρόμος στοχεύει στο να μας διαλύσει, να σπάσει την αντίστασή μας. Οδεύουν προς την πρωτεύουσά μας αλλά και προς το Χάρκοβο. Ως εκ τούτου, η άμυνα της πρωτεύουσας σήμερα συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

«Το Κίεβο είναι σημαντικό. Εάν προστατεύουμε το Κίεβο, θα προστατεύσουμε τη χώρα. Αυτή είναι η "καρδιά" της χώρας μας και θα πρέπει να συνεχίσει να χτυπά. Και θα συνεχίσει να χτυπά, ώστε να θριαμβεύσει η ζωή», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελεύθερία». Παράλληλα, είπε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

Τα όσα είπε ο κ. Ζελένσκι έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σαρλ Μισέλ: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία»

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά για επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Πριν από πέντε ημέρες ο Πούτιν ξεκίνησε μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο χωρίς καμία πρόκληση, που βασίστηκε σε φρικτά ψέματα», δήλωσε ο Μισέλ. «Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ουκρανία και να προστατέψει την ειρήνη και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται σε μια αντιπολεμική συμμαχία. Μαζί με τους λαούς από όλο τον κόσμο στέλνουν ένα κοινό μήνυμα: Ρωσία, σταμάτα τον πόλεμο. Πήγαινε σπίτι. Έλα να μιλήσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σχετικά με το «νόμιμο» αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στην αλληλεγγύη που εμπράκτως εκφράζει η ΕΕ προς την Ουκρανία, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτικά μέσα που θα δοθούν από τα κράτη-μέλη.

Μπορέλ: «Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους»

Την ανάγκη να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητά της ΕΕ για να αντιμετωπίζει πολέμους, υπογράμμισε από πλευράς του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους», δήλωσε ο Μπορέλ. «Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για τον εαυτό της», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μία χώρα που μάλιστα είναι και πυρηνική δύναμη, εισβάλει σε μια άλλη ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι πιο κοντά από ποτέ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων, μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, μεταξύ μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες και ενός κόσμου ξεδιάντροπης επιθετικότητας» τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη».

Μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «άντρες, γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν επειδή ένας ξένος ηγέτης αποφάσισε ότι η χώρα τους, η Ουκρανία, δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μια Ένωση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων έχει κινητοποιηθεί για την Ουκρανία. Οι λαοί της Ευρώπης διαδηλώνουν μπροστά από τις ρωσικές πρεσβείες σε όλη την Ένωσή μας.

Πολλοί από αυτούς έχουν ανοίξει τα σπίτια τους στους Ουκρανούς που φεύγουν από τις βόμβες του Πούτιν». Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία για την υποδοχή των προσφύγων.

«Η Ευρώπη θα είναι εκεί για αυτούς, όχι μόνο αυτές τις πρώτες μέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Γι' αυτό προτείνουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας για να τους παρέχει μια ασφαλή κατάσταση και πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία» επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ταχύτητα με την οποία η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις «ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της και τη διεφθαρμένη ελίτ της».

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας» τόνισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και το Κρεμλίνο και στάθηκε στα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με το διατραπεζικό σύστημα SWIFT και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

«Δεύτερον, στοχεύουμε σε σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

• Καθιστούμε αδύνατο για τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της,

• να επισκευάσει και να εκσυγχρονίσει τον εναέριο στόλο της,

• και να έχει πρόσβαση σε πολλές σημαντικές τεχνολογίες» είπε. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για ρωσικά αεροσκάφη και το μπλόκο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik και τις θυγατρικές τους.

«Πρόκειται για πρωτοφανείς ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων μας ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Ρωσίας. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα έχει γίνει σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αλλά και π.χ. Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αν ο Πούτιν επιδίωκε να διχάσει την ΕΕ, να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ,και να σπάσει τη διεθνή κοινότητα, έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο» είπε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο κόστος των κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Πιστεύω ότι οι λαοί της Ευρώπης καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη σκληρή επιθετικότητα. Ναι, η προστασία της ελευθερίας μας έχει ένα τίμημα. Αλλά αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Και αυτό είναι ένα κόστος που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Γιατί η ελευθερία είναι ανεκτίμητη» τόνισε.

Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε τόσο πολύ σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθυνθήκαμε σε άλλους παγκόσμιους προμηθευτές».

«Μακροπρόθεσμα είναι η αλλαγή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, που θα μας κάνει πραγματικά ανεξάρτητους» είπε.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η άμυνα έχει εξελιχθεί περισσότερο τις τελευταίες έξι ημέρες σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν υποσχεθεί παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Ένωσή μας για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα σε μια χώρα που δέχεται επίθεση. 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «αυτή η κρίση αλλάζει την Ευρώπη. Αλλά και η Ρωσία έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Οι ενέργειες του Κρεμλίνου βλάπτουν σοβαρά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας και του λαού της».

«Υπάρχει μια άλλη Ρωσία εκτός από τα τανκς του Πούτιν. Απλώνουμε το χέρι της φιλίας μας σε αυτή την άλλη Ρωσία» σημείωσε.

Τόνισε ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός είναι πραγματική έμπνευση».

«Όταν μιλήσαμε για τελευταία φορά, μου είπε ξανά για το όνειρο των ανθρώπων του να ενταχθούν στην Ένωσή μας. Σήμερα η ΕΕ και η Ουκρανία είναι ήδη πιο κοντά από ποτέ. Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά. Πρέπει να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο. Και πρέπει να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα. Αλλά είμαι σίγουρη. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι ένας λαός που στέκεται τόσο γενναία για τις ευρωπαϊκές μας αξίες ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.