ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της πείνας και της ανεργίας η Μαγιόρκα

Κορωνοϊός: Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της πείνας και της ανεργίας η Μαγιόρκα
AP Photo/Manu Fernandez

Ο κορωνοϊός πλήττει διπλά τη Μαγιόρκα. Τα κρούσματα στο νησί εκτοξεύονται επικίνδυνα, ενώ μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία, η ανέχεια, ακόμη και η πείνα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Στην ουρά περιμετρικά της εκκλησίας των καπουτσίνων στο ιστορικό κέντρο της Πάλμα δε Μαγιόρκα πολλοί φορούν γυαλιά ηλίου και ας έχει συννεφιά, αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Άλλοι πάλι κρύβουν το πρόσωπό τους όσο πιο βαθιά μπορούν στο καπέλο ή την κουκούλα τους. Όλοι περιμένουν στην ουρά για το δωρεάν γεύμα του συσσιτίου. Όσο συνεχίζεται η πανδημία, τόσο μεγαλώνουν οι ουρές στη Μαγιόρκα, τον αγαπημένο τουριστικό προορισμό τόσων και τόσων Γερμανών και Βρετανών. Η ζήτηση για βοήθεια από τις οργανώσεις αρωγής δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη όσο σήμερα, διαπιστώνει η τοπική εφημερίδα Diario de Mallorca.

Στην ουρά περιμένουν νεαροί πτυχιούχοι, καλοντυμένοι γονείς με τα παιδιά τους και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καφέ, των οποίων τα έσοδα μηδενίστηκαν όταν σταμάτησαν να έρχονται τουρίστες στο νησί των Βαλεαρίδων. Πολλοί έχασαν τη δουλειά τους και τώρα ντρέπονται που βρίσκονται εδώ στην ουρά για ένα δωρεάν γεύμα.

Πρόκειται για τους nuevos pobres, του νέους φτωχούς. Έκθεση του Πανεπιστημίου Βαλεαρίδων (UIB) δείχνει ότι μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κρίσης είναι η ανέχεια. Πάνω από το 25% των κατοίκων των Βαλεαρίδων έχει διολισθήσει στη φτώχεια. Η εφημερίδα Diario de Mallorca φιλοξένησε πρόσφατα δηλώσεις της συντονίστριας του Ερυθρού Σταυρού Βαλεαρίδων Ζουάνα Λοζάνο, σύμφωνα με την οποία το πρώτο δεκάμηνο του 2020 μοιράστηκαν στον πληθυσμό 52.000 πακέτα με τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής καθώς και καθαριστικά σπιτιού.

«Η Μαγιόρκα ζει έναν εφιάλτη»

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά στα τέλη του 2020 εκτοξεύθηκαν στη Μαγιόρκα τα κρούσματα κορωνοϊού παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τους τελευταίους μήνες στο μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων καταγράφονταν περισσότερα κρούσματα από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ισπανίας.

Πρόσφατα τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ξεπέρασαν για λίγο τα 608. Ο χειμώνας ενδέχεται να γίνει «πολύ πιο καυτός», προειδοποιεί η Μαρία Αντόνια Καρμπονέρο, επικεφαλής του κοινωνικού παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Βαλεαρίδων. Πολλοί είναι εκείνοι στο νησί που φοβούνται για υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας στις κλινικές. Η πρόεδρος της περιφέρειας Φρανσίνα Αρμονεγκόλ παραδέχθηκε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου ότι «η Μαγιόρκα ζει έναν εφιάλτη που κανείς δεν θεωρούσε πιθανό».

Λόγω της συνεχούς ανόδου των κρουσμάτων οι τοπικές αρχές επέβαλαν λίγο μετά τα Χριστούγεννα ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Από τις 29 Δεκεμβρίου μπαρ και εστιατόρια στη Μαγιόρκα κλείνουν στις 6 μμ, ενώ τα καταστήματα στις 8 μμ. Η εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Πιλάρ Κόστα κατέστησε σαφές τη Δευτέρα ότι «δεν θα υπάρξει αξιοσημείωτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι το Φεβρουάριο».

Ο πληθυσμός του νησιού γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα. 477 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό στη Μαγιόρκα. Από την άλλη ωστόσο οι κάτοικοι φοβούνται ένα lockdown διαρκείας, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει μοιραίο χτύπημα στον τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει με 35% στην οικονομία το νησιού, προειδοποιούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Περισσότερες διαρρήξεις σε σπίτια

Εδώ και μερικές εβδομάδες τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας σημειώνονται ολοένα και περισσότερες διαρρήξεις σε σπίτια. Η εφημερίδα Ultima Hora κάνει λόγο για «απελπισμένες πράξεις ερασιτεχνών», οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την ανέχεια την οποία βιώνουν πολλοί κάτοικοι. Από τα επίσημα στοιχεία δεν προκύπτει ακόμα ζήτημα ασφαλείας στη Μαγιόρκα. Το φθινόπωρο ωστόσο εταιρίες πώλησης και τοποθέτησης συστημάτων συναγερμού δέχθηκαν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό παραγγελιών, έγραφε το περιοδικό Mallorca Magazin επικαλούμενο στοιχεία της ομοσπονδίας μεσιτικών γραφείων στις Βαλεαρίδες. «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα με πολλές διαρρήξεις», δήλωσε στο περιοδικό μια κάτοικος από τη Πουτς δε Ρος.

Δυστυχώς η κάτοικος της Πουτς δε Ρος δεν είναι η μόνη που βλέπει το μέλλον του νησιού με απαισιοδοξία. Η 81χρονη συνταξιούχος Καταλίνα, η οποία κάθε μέρα περιμένει υπομονετικά μπροστά από την εκκλησία των καπουτσίνων στο κέντρο της Πάλμα δε Μαγιόρκα το γεύμα της από κοινού με τη 76χρονη φίλη της Μαρία λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Οι άνθρωποι στις ουρές αυξάνονται. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεσπάσουν ταραχές».