Δηλητηρίαση Ναβάλνι - Κομισιόν: Δύσκολο να μιλήσουμε για κυρώσεις σ’αυτό το στάδιο
Ανανεώθηκε:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει από τη Ρωσία να διεξαγάγει μια «διαφανή και εξαντλητική έρευνα» για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και περιμένει να εξετάσει τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής προτού εξετάσει ενδεχόμενες κυρώσεις, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, εκπρόσωπος της Επιτροπής.
«Καλούμε τη Ρωσία να ερευνήσει με διαφανή και εξαντλητικό τρόπο. Είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να δώσει απαντήσεις επειδή αυτός ο χημικός παράγοντας δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμος και χρησιμοποιήθηκε στο ρωσικό έδαφος εναντίον ενός Ρώσου πολίτη», αντέδρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο.
«Όσο για πιθανά αντίποινα ή κυρώσεις: σ' αυτό το στάδιο, καμιά έρευνα δεν δείχνει ποιος είναι υπεύθυνος. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να διεξαχθεί η έρευνα και να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σ' αυτό το σημείο», επέμεινε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τιμωρία όταν δεν έχεις ακόμη στο στάδιο αυτό τους υπεύθυνους. Η έρευνα πρέπει να γίνει και στη συνέχεια θα αποφασιστούν τα επόμενα στάδια», δήλωσε.
Εντούτοις «δεν είναι αποδεκτό να βλέπουμε κάποιον να πέφτει θύμα απόπειρας δολοφονίας με στρατιωτικής κλάσης χημικό παράγοντα, στον οποίο δεν θα έπρεπε να έχει κανείς ελεύθερα πρόσβαση (...) Ο κ. Ναβάλνι δεν είναι ο πρώτος που πέφτει θύμα τέτοιων δειλών και απάνθρωπων επιθέσεων, έχουμε δει και άλλους Ρώσους να σκοτώνονται, και άλλες φωνές της (ρωσικής) αντιπολίτευσης να σιωπούν», υπογράμμισε.
Διεθνής καταδίκη για την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με Νόβιτσοκ
Όσο για την «εμπιστοσύνη» των Ευρωπαίων στις ρωσικές έρευνες, ο εκπρόσωπος φάνηκε επιφυλακτικός: «Δεν θέλω να βγάλω συμπεράσματα (σχετικά με τη διεξαγωγή τους), αυτό δεν θα ήταν σοβαρό. Αν η έρευνα έχει ξεκινήσει και αποδώσει καρπούς, θα εξετάσουμε τα συμπεράσματά της και τη διεξαγωγή της, όπως κάνουμε πάντα».
Έπειτα από «σινιάλα, τουλάχιστον φραστικά, ότι η Ρωσία επιθυμεί να συνεργαστεί», «θα δούμε πώς η συνεργασία αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί και τι κάνουν οι ρωσικές αρχές μπροστά στα νέα στοιχεία» τα οποία παρουσιάστηκαν από τη Γερμανία, επισήμανε και ζήτησε να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη» έρευνα επισημαίνοντας πως «ο απολογισμός (της Ρωσίας στο θέμα αυτό) δεν είναι πολύ ικανοποιητικός».
“Προβοκάτσια της Δύσης” βλέπει η Ρωσία
Την ίδια ώρα, σε σημερινές τους δηλώσεις ο αρχηγός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας σημείωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο ειδικές δυνάμεις της Δύσης βρίσκονται πίσω από την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.
Ο Σεργκέι Ναρίσκιν πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ενδείξεις δηλητηρίασης στον Ναβάλνι αφότου αδιαθέτησε ενώ βρισκόταν στην Σιβηρία τον περασμένο μήνα.
Οι δηλώσεις του Ναρίσκιν έγιναν μια ημέρα αφότου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ουσία που ανήκει στην οικογένεια νευροτοξικών παραγόντων Novichoc.
Ο Ναρίσκιν αναφερόμενος στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η εκδοχή του Βερολίνου για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις.
Τόσο το πρακτορείο TASS όσο και το πρακτορείο Ria Novosti, μεταδίδουν ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσνεκο, ο οποίος σήμερα ισχυρίστηκε ότι διαθέτει στοιχεία που προέκυψαν από υποκλοπή συνομιλίας μεταξύ του Βερολίνου και της Βαρσοβίας, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι είναι κατασκευασμένη και ότι θα παραδώσει τα στοιχεία αυτά στην ρωσική FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).
«Εάν ο πρόεδρος Λουκασένκο το δήλωσε αυτό, σημαίνει ότι είχε τους λόγους του. Από την πλευρά μου δεν αποκλείω καθόλου κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ναρίσκιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Λουκασένκο, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti για το ίδιο θέμα: «Ο Λουκασένκο μόλις έκανε δηλώσεις γι' αυτό το θέμα. Είπε ότι το υλικό (την υποκλαπείσα συνομιλία-σ.σ) θα την παραδώσει στην FSB. Αλλά στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν».
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είπε στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, στο Μίνσκ ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Λευκορωσίας υπέκλεψε συνομιλία της Βαρσοβίας και του Βερολίνου, η οποία διαψεύδει τις δηλώσεις περί δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.