ΚΟΣΜΟΣ

Εξαλλοι οι Ευρωπαίοι με τον Βίκτορ Όρμπαν - Για τον στενό εναγκαλισμό με τον Πούτιν

Εξαλλοι οι Ευρωπαίοι με τον Βίκτορ Όρμπαν - Για τον στενό εναγκαλισμό με τον Πούτιν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν

AP Photo/Denes Erdos

Ενοχλημένοι είναι πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο, για τη συνάντησή που θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή (5/7) με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Ο Όρμπαν είναι ο μόνος επικεφαλής εθνικής κυβέρνησης του μπλοκ που έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία το 2022.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει επικρίνει έντονα τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Στο παρελθόν επιβράδυνε τη συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ το οποίο σχεδιάστηκε για να στηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι ο Όρμπαν δεν είχε «καμία εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ», ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε διευκρινίσεις.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι ένας Ούγγρος και δύο αξιωματούχοι της ΕΕ επιβεβαίωσαν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο Όρμπαν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Το Radio Free Europe/Radio Liberty, ένας οργανισμός μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, επικαλέστηκε μια ουγγρική κυβερνητική πηγή. Είπε επίσης ότι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών θα συνόδευε τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Τη Δευτέρα (1/7), κατά την ανάληψη της προεδρίας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο κ. Όρμπαν υποσχέθηκε «αναπάντεχες ειδήσεις από αναπάντεχα μέρη».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μισέλ έγραψε: «Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο Τουσκ ρώτησε: «Οι φήμες για την επίσκεψή σας στη Μόσχα δεν μπορεί να είναι αληθινές@PM_ViktorOrban, ή μήπως όχι;»

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο, λέγοντας ότι «μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Η επίσκεψη της Τρίτης (2/7) στο Κίεβο ήταν η πρώτη του μετά από 12 χρόνια, αν και συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής εμφάνισης του κ. Όρμπαν με τον κ. Ζελένσκι η γλώσσα του σώματος μεταξύ τους δεν ήταν θερμή και κανένας από τους δύο δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης αφού έκαναν τις δηλώσεις τους.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ