ΑΠΟΨΕΙΣ

Δικαιοσύνη Παντού… Δηλαδή;

Δικαιοσύνη Παντού… Δηλαδή;
Ψήφος-Κάλπη ΑP Photo

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει: πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών - χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες - που θα φέρει τη Δικαιοσύνη παντού.

Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος. Η ρητορική της κυβέρνησης, ΜΜΕ και φορέων που τη στηρίζουν θυμίζει έντονα την περίοδο 2008-2009, τη χρονιά πριν από την εκδήλωση της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θυμίζω τότε όλα πήγαιναν «πρίμα», όπως λίγο-πολύ περιγράφουν σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αστάθειας και μας βάζει σε περιπέτειες, καθώς λέει ότι θα οδηγεί τη χώρα σε συνεχείς εκλογές. Άρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην κάλπη της απλής ανα-λογικής είναι η μόνη λύση σταθερότητας για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασί-ας με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα που θα κυβερνήσει με εμπειρία και σχέδιο. Η χώρα έχει ανάγκη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, ισχυρό ΕΣΥ, συλλογικές συμβάσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, ασφαλείς μεταφορές, αξιοκρατία στο κράτος.

Απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό, που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και έχει κάνει το κράτος κομματικό λάφυρο.

Δυστυχώς σήμερα έχουμε μια βαριά κληρονομία, το «χρέος Μητσοτάκη». Το δημόσιο χρέος είναι 40+ δισεκατομμύρια αυξημένο από το 2019.Η κατάσταση όμως δεν είναι σε αδιέξοδο. Χάρη στη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ, το 2108, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, η χώρα κατέκτησε έναν καθαρό διάδρομο ρυθμισμένου χρέους έως το 2030. Αν αξιοποιήσουμε τον χρόνο, μπορούμε να κινητοποιήσουμε την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, που είναι προϋπόθεση αναπτυξιακής βιωσιμότητας, κοινωνικής ανθεκτικότητας και δημοσιονομικής κυριαρχίας.

Στην Ελλάδα σήμερα «αποθεώνονται» επενδύσεις χαρτοφυλακίου, που ένας επιχειρηματίας πουλά την επιχείρησή του ή ένα fund αγοράζει μια ασφαλιστική εταιρεία. Επενδύσεις δηλαδή που δεν είναι «κακές», αλλά δεν αυξάνουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Επειδή όμως το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα αφορά στο παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας, η επόμενη κυβέρνηση είναι κρίσιμο να αναδιαπραγματευθεί και να αναδρομολογήσει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας με στόχο τη σημαντική ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, που πέρα από τη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού, έχει και «ελληνικά» χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει λοιπόν Δικαιοσύνη Παντού; Για την κοινωνία σημαίνει άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Έλεγχοι για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την εργασία σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο, αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο, θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ξεπάγωμα των τριετιών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.

Για την οικονομία σημαίνει αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι),κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς, 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο, κανόνες στη λειτουργία των funds, δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα, επαναφορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο.

Για τις συντάξεις σημαίνει επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά, κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Το «Δικαιοσύνη Παντού» δεν είναι απλά ένα πετυχημένο σύνθημα, είναι πρόγραμμα και φι-λοδοξεί με την ισχυρή ψήφο των πολιτών να γίνει εφαρμοσμένη καθημερινότητα. Και να θυμάστε την αδικία δεν την ανέχεται ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος.

*Ο Κώστα Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Αθηνών, Τομεάρ-χης Εσωτερικών