Βloomberg για ελληνικές εκλογές: H Aττική θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα
Ανανεώθηκε:
Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται ότι οι ελληνικές εκλογές μπορεί να μην είναι το ίδιο κρίσιμες όπως στη γειτονική Τουρκία, όμως η μεγάλη «μάχη» για το ποιος θα κυβερνήσει θα δοθεί στην Αττική.
Η πρόκληση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς οδεύει προς μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση την Κυριακή, είναι να πείσει αρκετούς Έλληνες ότι δεν μένουν πίσω σε αυτό το ταξίδι που ο ίδιος αποκαλεί από την «παλιά» στη «νέα Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές του Bloomberg, η «μάχη» θα δοθεί στην Αττική. Εκεί θα κριθεί καθώς «η περιφέρεια της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την εκτεταμένη πρωτεύουσα που φιλοξενεί περισσότερο από το ένα τρίτο των 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, θα αποφασίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα».
Ωστόσο «το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει άλλη μια περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει μια πορεία που έχει βελτιώσει τη διεθνή της θέση και έχει κάνει τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν ξανά».
Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα, «το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει σημείο κρίσης. Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και ότι θα διατηρήσει αρκετά εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης».
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται στα βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. «Το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σύγκριση με εκείνο της Γερμανίας έχει μειωθεί στο ένα τρίτο περίπου, κατά το τελευταίο έτος. Διαπραγματεύονται με παρόμοια απόδοση με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα».
«Η οικονομία αναμένεται να φτάσει φέτος τα 223 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% μικρότερο από ό,τι στην Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην ανατολικό μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση, το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν περίπου 37% υψηλότερο από αυτό των Τσέχων».