ΕΛΛΑΔΑ

Έξι συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα - Ανάμεσά τους και τελωνειακοί

Έξι συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα - Ανάμεσά τους και τελωνειακοί

Τα λαθραία προϊόντα που κατασχέθηκαν

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε λαθραία τσιγάρα προχώρησαν οι Αρχές, οι οποίες μεταξύ άλλων συνέλαβαν τέσσερις τελωνειακοί υπάλληλοι του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη έξι μελών της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη -τρεις, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, ψευδή κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. Οι τέσσερις τελωνειακοί υπάλληλοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας.

Πώς δρούσαν τα μέλη της οργάνωσης

Η επιχειρησιακή δομή της οργάνωσης καθώς και η διαρκής δράση της, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2023.

Τα μέλη της δρούσαν σε δύο υποομάδες, με κοινό αρχηγό, με σκοπό την παράνομη εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, ακόμη και υπό την ανοχή τελωνειακών υπαλλήλων.

Από Αίγυπτο και Τουρκία τα λαθραία

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνεχόμενες πτήσεις από και προς την ελληνική επικράτεια, απευθείας ή με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία, εισάγοντας από την Αίγυπτο λαθραία καπνικά προϊόντα, τα οποία αποθήκευαν στις αποσκευές τους.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλυσιδωτούς ρόλους και εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα δήλωσης απολεσθέντων αντικειμένων, κατάφερναν να παραδώσουν ανεμπόδιστα και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί τις αποσκευές σε άτομα που βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης, δρούσαν και υπό την ανοχή των τελωνειακών υπαλλήλων καθώς, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι, σε χώρο αρμοδιότητάς τους, αφού προχώρησαν σε έλεγχο των αποσκευών τους και κατάσχεση μέρους αυτών, τους επέτρεψαν να αποχωρήσουν, χωρίς την προβλεπόμενη δίωξή τους.

Επεδίωκαν την άμεση διοχέτευση στην αγορά των λαθραίων προϊόντων, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές. Προς το σκοπό αυτό, αποθήκευαν τις ποσότητες των λαθραίων προϊόντων σε καταστήματα mini market, ιδιοκτησίας τους.

πιάστηκαν στα «δίχτυα» των Αρχών

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πρωινές ώρες της Πέμπτης, 4 Ιουλίου 2024, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερα μέλη κατά την άφιξή τους μέσω πτήσης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και δύο ακόμα μέλη, κατά τις επακόλουθες έρευνες σε καταστήματα.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποσκευές και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.630 πακέτα τσιγάρων και 148 συσκευασίες με συνολικά 37 κιλά καπνικού προϊόντος για ναργιλέ, των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 36.197,85 ευρώ.

Σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη:

  • 1.200 ευρώ,
  • 5.265 λιρών Αιγύπτου,
  • 306 δολάρια Η.Π.Α. και
  • κινητά τηλέφωνα.

Από τα ανωτέρω καταδεικνύεται το μέγεθος του παράνομου κέρδους που αποκόμιζαν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια την εβδομάδα, σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων, επιλέγοντας εισιτήρια Α΄ θέσης, με επιστροφή ακόμη και αυθημερόν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ