ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Έξι σημεία – κλειδιά της συνέντευξης Μπάιντεν στο ABC μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ανάλυση CNNi: Έξι σημεία – κλειδιά της συνέντευξης Μπάιντεν στο ABC μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

AP Photo/Susan Walsh

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή (6/7) σε συνέντευξη που έδωσε  στο κανάλι ABC News και σε ερωτήματα που τέθηκαν για το μέλλον της υποψηφιότητάς του στηνκούρσα της προεδρίας, υποβάθμισε την κακή του απόδοση στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας με τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον ελληνικής καταγωγής παρουσιαστή Τζορτζ Στεφανόπουλο, ο Μπάιντεν απέρριψε κάθε ιδέα απόσυρσης από την κούρσα για την προεδρία, ενώ παράλληλα παρουσίασε μια σειρά από δικαιολογίες για τη φτωχή του απόδοση, αναφέρει το CNNi

Η συνομιλία ήταν η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Μπάιντεν μετά την εμφάνισή του στο ντιμπέτ, μια στιγμή που προκάλεσε ανησυχίες για την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με το CNNi που επισημαίνει έξι βασικά αποσπάσματα από την συνένετυξη του Αμερικανού πρόέδρου στο ABC News.

Αναλυτικά:

Τα πιο βασικά σημεία της συνέντευξής του:

  • Ήταν μια «κακή νύχτα», όχι κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι ήταν άρρωστοςκαι αισθανόταν απαίσια πριν από τη συζήτηση, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι ήταν ένδειξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Στη συνέχεια, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ένιωθε τη στιγμή της συζήτησης, λέγοντας ότι ήταν κουρασμένος από την ασθένεια και μάλιστα είχε υποβληθεί σε τεστ για Covid-19.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν πει στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι ο πρόεδρος είχε κρυώσει, όμως στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου, Καρίν Ζαν-Πιερ, διέψευσε ότι ο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί τον γιατρό του, λέγοντας επανειλημμένα ότι ο πρόεδρος δεν είχε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από τον Φεβρουάριο.

Εντούτοις, μια μέρα αργότερα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος είχε πράγματι δει έναν γιατρό για την ασθένειά του και η Ζαν-Πιερ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος έκανε μια «προφορική εξέταση» με τον γιατρό του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force, μετά το ντιμπέιτ.

  • Ανέλαβε την ευθύνη της κακής απόδοσης, όμως είχε και νέα δικαιολογία

Ο πρόεδρος είπε ότι δεν είδε σε επανάληψη τη συζήτηση με τον αντίπαλό του και όταν ρωτήθηκε αν συνειδητοποιούσε εκείνη τη στιγμή πόσο άσχημα εξελισσόταν, απάντησε ότι «δεν φταίει κανείς άλλος, παρά μόνο εγώ».

Όμως καθώς απαντούσε στην ερώτηση, ο Μπάιντεν έκανε και μια συγκεχυμένη αναφορά σε δημοσκόπηση των New York Times που έγινε πριν το ντιμπέιτ και τον παρουσίαζε να υπολείπεται 10 μονάδες του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Πιέζοντας ο δημοσιογράφος περισσότερο για την απόδοσή του εκείνη τη νύχτα, ο πρόεδρος ήθελε να κλείσει το θέμα λέγοντας, «λοιπόν, απλώς είχα μια κακή νύχτα».

Όμως αργότερα στη συνέντευξη, ο Μπάιντεν έδωσε και άλλη μία διαφορετική εξήγηση. Είπε ότι η προσοχή του αποσπάστηκε από τον Τραμπ, ο οποίος μιλούσε εκτός σειράς, παρόλο το μικρόφωνό του ήταν σε σίγαση: «Ήταν μια άσχημη κατάσταση όταν συνειδητοποίησα ότι ακόμα και όταν απαντούσα σε μια ερώτηση, ακόμα και όταν του έκλειναν το μικρόφωνο, εξακολουθούσε να φωνάζει. Και τον άφησα να μου αποσπάσει την προσοχή. Δεν τον κατηγορώ για αυτό, όμως συνειδητοποίησα ότι απλώς δεν είχα τον έλεγχο».

  • Δεν θα κάνει νευρολογικές εξετάσεις

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι «κανείς δεν είπε ότι πρέπει να κάνω γνωστικές και νευρολογικές εξετάσεις», υπογραμμίζοντας ότι καθημερινά κάνει ένα πλήρες νευρολογικό τεστ, υπονοώντας τις απαιτήσεις των καθηκόντων του και αρνήθηκε ότι έχει κάνει τέτοιες εξετάσεις στο παρελθόν.

Ανάλυση CNNi: Τα σημεία – κλειδιά της συνέντευξης Μπάιντεν στο ABC News
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Susan Walsh, File)

«Έχω γιατρούς που ταξιδεύουν μαζί μου παντού. Κάθε πρόεδρος έχει, όπως γνωρίζετε. Γιατροί που είναι από τους καλύτερους του κόσμου, ταξιδεύουν μαζί μου όπου κι αν πάω. Έχω μια συνεχή αξιολόγηση για ό,τι κάνω. Αν πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν θα διστάσουν να μου πουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

  • Δεν δίνει βάση στις δημοσκοπήσεις

Ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι και οι δημοσκοπήσεις του 2020 έδειχναν ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον Τραμπ, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από τις κάλπες. Έτσι, αρνήθηκε να δώσει βάση σε εκτεταμένες δημοσκοπήσεις που αντικατοπτρίζουν μια προεκλογική κούρσα στην οποία υπολείπεται κατά πολύ.

Ερωτηθείς για το χαμηλό ποσοστό αποδοχής που παρουσιάζει μεταξύ των πολιτών και για το αν θα είναι πιο δύσκολο να κερδίσει τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μπάιντεν απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι όταν αντιμετωπίζεις έναν παθολογικό ψεύτη».

  • Μόνο ο Θεός θα μπορούσε να τον κάνει να εγκαταλείψει την κούρσα

Όταν ο δημοσιογράφος του ABC τον ρώτησε για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αν πειστεί ότι δεν θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ, ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι θα το έκανε μόνο αν κατέβαινε ο ίδιος ο Θεός να του το πει. «Όμως ο Κύριος Παντοδύναμος δεν κατεβαίνει», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος δηλώνει πιστός Καθολικός.

Προς το τέλος της συνέντευξης, ο Τζο Μπάιντεν αμφέβαλε εάν οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης των Δημοκρατικών θα είχε επιδείξει τη δική του οξυδέρκεια κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Ποιος άλλος θα μπορέσει να κρατήσει το ΝΑΤΟ ενωμένο όπως εγώ; Ποιος είναι ικανός να κρατήσει τον Ειρηνικό στην υπό έλεγχο κατάσταση που είμαστε τώρα με την Κίνα;» διερωτήθηκε καταλήγοντας ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ