ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας και Μέρκελ

Το προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας και Μέρκελ
Α. Τσίπρας και Α. Μέρκελ στην γερμανική Καγκελαρία EUROKINISSI

Τέσσερα θέματα-προτάσεις για το προσφυγικό έθιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια του τηλεφωνήματός του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κ. Μέρκελ άκουσε με προσοχή όσα της ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός, κατά την σαραντάλεπτη συνομιλία τους, κι επιφυλάχθηκε να τα συζητήσει αναλυτικότερα μαζί του κατά την συνάντηση που θα έχουν απόψε στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Καγκελάριος δεν άσκησε πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δείχνοντας να κατανοεί πως το πρόβλημα θα πρέπει αρχικώς να αντιμετωπίζεται στην Τουρκία, τον πρώτο σταθμό των προσφύγων. Εξ αυτού, άλλωστε, η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την γειτονική μας χώρα.

Είχε προηγηθεί η σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με βάση την οποία απορρίπτονταν όλες οι προτάσεις –και του Βερολίνου- και κοινές περιπολίες. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, πρότεινε στην Άνγκελα Μέρκελ να ξεκινούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων στην ηπειρωτική Τουρκία. Το επιχείρημα της κυβέρνησης έγκειται στο ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται από την στιγμή που οι πρόσφυγες βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Καγκελάριο να γίνεται στην Τουρκία η διαδικασία επανεγκατάστασης, όπως γίνεται τώρα στην Λέσβο. Ακόμη, πρότεινε για τα ελληνικά νησιά που γίνονται υποδοχείς προσφύγων να ισχύσουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη, ενδεχομένως και σε θέματα φορολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να επισημάνει στην κ. Μέρκελ ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τους Αφγανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα μας από εμπόλεμες περιοχές ζητώντας να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς.

Σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ περιορίστηκε σε θέματα που άπτονται αμιγώς του προσφυγικού. Επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για θέματα οικονομίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι κύκλοι της κυβέρνησης πριν από δύο ημέρες δεν έκρυβαν την δυσφορία τους για το σχόλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με το οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευρισκόμενος στην Λίμα για την ετήσια Διάσκεψη του ΔΝΤ δεν μίλησε με κανέναν και κανένας δεν ασχολήθηκε μαζί του.

Πάντως, τα θέματα της οικονομίας απασχόλησαν δύο αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις που επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος εξουσιοδοτήθηκε να συντάξει άμεσο το σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα καθοριστεί ο τρόπος και η μορφή του υπό σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης.

Κύκλοι κοντά στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα-ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου- έλεγαν πως η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ