ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γιατί το αλκοόλ πριν τον ύπνο στο αεροπλάνο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα

Γιατί το αλκοόλ πριν τον ύπνο στο αεροπλάνο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο στο αεροπλάνο επηρεάζει αρνητικά τόσο τη μακροπρόθεσμη υγεία όσο και τον άμεσο στόχο της ξεκούρασης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Unsplash / Nahima Aparicio

Η φωτεινή ένδειξη «δέστε τη ζώνη ασφαλείας» έχει σβήσει, και η ώρα για έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της πτήσης σας έχει έρθει. Αρπάζετε το μαξιλάρι λαιμού, τη μάσκα ματιών και ένα ποτήρι κρασί για να βεβαιωθείτε ότι θα είστε ξεκούραστοι όταν φτάσετε στον προορισμό σας.

Αυτή η τακτική δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι καμπίνες των αεροπλάνων συμπιέζονται προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση στο επίπεδο του υψόμετρου 8.000 ποδιών (2.438 μέτρων), πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση του αέρα και τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλότερα από αυτά που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη. Αν αυτό συνδυαστεί με την κατανάλωση αλκοόλ και τον ύπνο, είναι πιο πιθανό ένα άτομο να βιώσει μια έντονη πτώση του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax.

«Σας παρακαλούμε να μην πίνετε αλκοόλ στα αεροπλάνα», δήλωσε στο CNNi η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Eva-Maria Elmenhorst, υπεύθυνη της ομάδας εργασίας για την απόδοση και τον ύπνο στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής DLR στην Κολωνία.

Το πείραμα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον παρόμοιο με την καμπίνα ενός αεροπλάνου κατά την πτήση. Κατά τη διάρκεια δύο νυχτών, 48 υγιείς ενήλικες κοιμήθηκαν για τέσσερις ώρες σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα – μία φορά χωρίς αλκοόλ και μία φορά αφού είχαν πιει το ισοδύναμο δύο ποτηριών κρασιού ή κουτιών μπύρας.

Τις νύχτες με τη χρήση αλκοόλ, οι ερευνητές κατέγραψαν μειωμένη ποσότητα οξυγόνου και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

«Ο συνδυασμός της πρόσληψης αλκοόλ με τον ύπνο σε υποβαρικές συνθήκες αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για το καρδιακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις», ανέφεραν οι ερευνητές.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν εν πτήσει για να καταφέρουν να κοιμηθούν σε μια συχνά άβολη καμπίνα, αλλά αυτό επηρεάζει αρνητικά τόσο τη μακροπρόθεσμη υγεία όσο και τον άμεσο στόχο της ξεκούρασης, είπαν οι ειδικοί.

Το αλκοόλ δεν φέρνει καλό ύπνο

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν συνέλεξαν απλώς στοιχεία για την καρδιακή καταπόνηση. Έριξαν επίσης μια πιο προσεκτική ματιά στην ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, η οποία δεν ήταν καθόλου καλή.

Ο χρόνος στον ύπνο REM – το στάδιο της ταχείας κίνησης των ματιών που μπορεί να είναι σημαντικό για την εδραίωση της μνήμης και την αποκατάσταση του εγκεφάλου – ήταν μικρότερος για τους ανθρώπους που είχαν πιει αλκοόλ στις συνθήκες αεροπλάνου, όπως έδειξε η μελέτη.

«Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αλλά η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή όσο εκείνη του ύπνου σε νηφάλια κατάσταση. Όταν οι άνθρωποι πίνουν πολύ, το ροχαλητό τους και η υπνική άπνοια είναι πολύ πιο έντονα», σχολίασε ο καρδιολόγος Δρ. Andrew Freeman, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο νοσοκομείο National Jewish Health στο Ντένβερ.

Η ποσότητα του ύπνου υπό την επήρεια αλκοόλ τείνει επίσης να είναι διαφορετική, πρόσθεσε η Δρ. Shalini Paruthi, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις.

«Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο κατακερματισμένο ύπνο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι ξυπνούν περισσότερο μέσα στη νύχτα και τείνουν να μην κοιμούνται τόσο πολύ», δήλωσε η Δρ. Paruthi.

Τέλος, ο Δρ. Freeman τονίζει ότι δεν πρέπει να αναμειγνύουμε τα βοηθήματα ύπνου με αλκοόλ, επειδή και τα δύο είναι κατασταλτικά και εντείνουν τις ηρεμιστικές τους επιδράσεις όταν λαμβάνονται μαζί. «Έχω δει ανθρώπους να παίρνουν υπνωτικά χάπια σε συνδυασμό με αλκοόλ, κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα. Συχνά προκύπτει ένα επείγον ιατρικό περιστατικό».

Με πληροφορίες από: Don’t drink before your nap on the plane. It could hurt you now and later by Madeline Holcombe, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ