ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

The Game Awards 2024: Οι φετινοί υποψήφιοι για τα «Όσκαρ των βιντεοπαιχνιδιών»

The Game Awards 2024: Οι φετινοί υποψήφιοι για τα «Όσκαρ των βιντεοπαιχνιδιών»

To «Astro Bot», που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για PlayStation 5, έχει συγκεντρώσει 7 υποψηφιότητες

Team Asobi

Στις 12 Δεκεμβρίου θα απονεμηθούν τα φετινά Game Awards, τα αποκαλούμενα και «Όσκαρ των βιντεοπαιχνιδιών» στο Peacock Theater του Λος Άντζελες (με ζωντανή μετάδοση στο YouTube και όλες τις μεγάλες πλατφόρμες social media).

Μια επιτροπή από 130 δημοσιογράφους και δημιουργούς περιεχομένου θα ψηφίσει τους νικητές, με την online ψήφο του κοινού να συνυπολογίζεται στο τελικό αποτέλεσμα. Και αν πέρυσι το RPG «Baldur's Gate 3» ήταν ξεκάθαρο φαβορί και επικράτησε, φέτος η απόφαση δεν μοιάζει το ίδιο εύκολη.

Τις περισσότερες υποψηφιότητες (από επτά) συγκέντρωσαν δύο τίτλοι, το «Astro Bot» και το «Final Fantasy VII Rebirth». Ας τους δούμε συνοπτικά στη συνέχεια, μαζί με τους υπόλοιπους διεκδικητές του βραβείου Game of the Year.

Astro Bot

Αυτό το ευρηματικό 3D platformer κυκλοφόρησε για να γιορτάσει τα 30 χρόνια του Playstation, να κάνει μια διακριτική επίδειξη των δυνατοτήτων του PS5 και να υπενθυμίσει τη χαρά που μπορεί να προσφέρει ένα καλό παιχνίδι. Το ρομποτάκι-μασκότ της Sony ενθουσίασε τους gamers με την περιπέτειά του που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, την πέμπτη του από το 2013 και μετά.

Υποψήφιο επίσης για: Καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση, καλύτερη μουσική, καλύτερο ηχητικό σχεδιασμό, καλύτερο παιχνίδι δράσης/περιπέτειας, καλύτερο οικογενειακό παιχνίδι.

Final Fantasy VII: Rebirth

Το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει το επικό ριμέικ ενός κλασικού τίτλου του πρώτου PlayStation, του «Final Fantasy VII» του 1997. Στα περσινά Game Awards το «Rebirth» είχε ψηφιστεί «πιο αναμενόμενο παιχνίδι», διάκριση που το τοποθετεί ανάμεσα στα φετινά φαβορί. Πολλοί gamers πέρασαν το 2024 βυθισμένοι στον τεράστιο κόσμο αυτού του πανέμορφου action RPG.

Υποψήφιο επίσης για: Καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερη αφήγηση, καλύτερη μουσική, καλύτερο RPG, καλύτερο σχεδιασμό ήχου, καλύτερη ερμηνεία (Briana White ως Aerith).

Balatro

Το παιχνίδι με τράπουλα «Balatro» – στα λατινικά σημαίνει «γελωτοποιός» και αναφέρεται στο φύλλο του Τζόκερ – δημιουργήθηκε από έναν προγραμματιστή που είναι γνωστός μόνο ως LocalThunk και είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Πρόκειται για μια ευφάνταστη παραλλαγή του πόκερ με 150 (!) φύλλα Τζόκερ που τροποποιούν τους κανόνες και πολλαπλασιάζουν το σκορ με διαφορετικούς τρόπους. Αν κερδίσει, θα είναι ο πρώτος ανεξάρτητος τίτλος που το καταφέρνει στη 10ετή ιστορία των Game Awards.

Υποψήφιο επίσης για: Καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο ανεξάρτητο παιχνίδι, καλύτερο ντεμπούτο σε ανεξάρτητο παιχνίδι.

Metaphor: ReFantazio

Οι δημιουργοί του «Persona 5» – που θεωρείται ευρέως ένα από τα καλύτερα RPG που έχουν βγει από την Ιαπωνία – κυκλοφόρησαν φέτος τον «πνευματικό του διάδοχο», όπως αποκαλείται, όπου η δράση μεταφέρεται από ένα σύγχρονο λύκειο σε έναν φανταστικό μεσαιωνικό κόσμο. Εκτός από την τεχνική του αρτιότητα, το παιχνίδι επαινέθηκε για το σενάριό του και τον χειρισμό θεμάτων όπως ο ρατσισμός και η πολιτική.

Υποψήφιο επίσης για: καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερη αφήγηση, καλύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση, καλύτερη μουσική, καλύτερο RPG.

Black Myth: Wukong

Αυτό το action-adventure που βασίζεται στο κλασικό κινεζικό μυθιστόρημα του 16ου αιώνα «Ταξίδι προς τη Δύση» σημείωσε τεράστια επιτυχία με την κυκλοφορία του. Πέρα από τις τρελές πωλήσεις στην Κίνα, αγαπήθηκε και από τους δυτικούς gamers, παρά το γεγονός ότι οι κριτικοί του έδωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με τα άλλα παιχνίδια αυτής της λίστας. Οι μάχες του πάντως είναι εκπληκτικές, ενώ από άποψη γραφικών είναι μία από τις εντυπωσιακότερες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Υποψήφιο επίσης για: Καλύτερο παιχνίδι δράσης, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση, καλύτερη μουσική.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Κανείς δεν αμφισβητεί την ποιότητα του «Shadow of the Erdtree», συνέχειας του action RPG «Elden Ring» που κέρδισε το βραβείο Game of the Year το 2022 – άλλωστε είναι αυτή τη στιγμή ο τίτλος με τις καλύτερες κριτικές φέτος. Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιο σε αυτή την κατηγορία, καθώς δεν αποτελεί αυτόνομο παιχνίδι αλλά downloadable content (DLC), που προσθέτει δεκάδες επιπλέον ώρες περιεχομένου στο «Elden Ring». Πάντως οι διοργανωτές των Game Awards επιτρέπουν στα DLC να συμμετέχουν κανονικά.

Υποψήφιο επίσης για: Καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση, καλύτερο RPG.