Πώς είναι να επισκέπτεσαι το πρώτο Μουσείο Nintendo, που μόλις άνοιξε στην Ιαπωνία
Ανανεώθηκε:
Πολλοί από όσους είναι στα δεύτερα –άντα θυμούνται ακόμα την πρώτη φορά που πήραν στα χέρια τους ένα χειριστήριο του Nintendo Entertainment System και βυθίστηκαν στους πολύχρωμους κόσμους του Super Mario, της Zelda και του Donkey Kong.
Αν αυτά τα παιχνίδια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παιδική σας ηλικία, μια επίσκεψη στο Μουσείο Nintendo που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στην Ιαπωνία είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε κάποια στιγμή στη ζωή σας.
Ο διαδραστικός χώρος που βρίσκεται στο πρώην εργοστασιακό συγκρότημα της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών στο Ούτζι, περίπου μια ώρα νότια της πόλης του Κιότο, άνοιξε για το κοινό στις 2 Οκτωβρίου.
Ιστορία 135 χρόνων σε τρία κτήρια
Απλωμένο σε τρία κτήρια, το Μουσείο Nintendo ξεναγεί τους επισκέπτες στην ιστορία 135 χρόνων της εταιρείας με μια υπερπλήρη έκθεση που περιλαμβάνει σπάνιες κονσόλες και πρωτότυπα, διαδραστικά παιχνίδια, ακόμη και ένα θεματικό εστιατόριο με μπέργκερ. Στο παρακάτω βίντεο, μάλιστα, μπορείτε να ξεναγηθείτε στο μουσείο από τον Σιγκέρου Μιγιαμότο, θρυλική μορφή της Nintendo και του gaming γενικότερα, και δημιουργό, μεταξύ άλλων, του Mario, της Zelda, του Donkey Kong και του Star Fox.
Η εταιρεία-γίγαντας των βιντεοπαιχνιδιών ιδρύθηκε το 1889 κατασκευάζοντας παιγνιόχαρτα hanafuda (που μεταφράζεται ως κάρτες λουλουδιών). Ένα τμήμα του μουσείου είναι αφιερωμένο σε αυτές τις ταπεινές απαρχές και εκεί οι επισκέπτες μαθαίνουν να παίζουν το παραδοσιακό παιχνίδι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο για να δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες hanafuda.
Αλλά το κύριο αξιοθέατο του μουσείου είναι το κτήριο «Discover», μια τεράστια αίθουσα με εκθέματα από σχεδόν κάθε προϊόν που κυκλοφόρησε ποτέ η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων συσκευών περιορισμένης έκδοσης και πρωτοτύπων που δεν εγκρίθηκαν για κυκλοφορία.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο του κτηρίου «Discover» είναι η συλλογή οκτώ ειδικών διαδραστικών παιχνιδιών, κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια εμβληματική δημιουργία στην ιστορία των παιχνιδιών της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, το «Big Controller» επιτρέπει στους παίκτες να συνεργάζονται και να παίζουν κλασικά παιχνίδια της Nintendo σε, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, υπερμεγέθη χειριστήρια σχεδιασμένα ώστε να μοιάζουν με τα πρωτότυπα από κονσόλες όπως το Wii και το Super Nintendo.
Στους επισκέπτες του μουσείου δίνονται 10 ψηφιακά νομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παίξουν τα παιχνίδια, ωστόσο δεν μπορούν να αγοράσουν επιπλέον όταν αυτά ξοδευτούν. Επομένως οι παίκτες θα πρέπει να χαράξουν στρατηγική και να επιλέξουν με σύνεση.
Το εστιατόριο του μουσείου, Hatena Burger, διαθέτει διακόσμηση με θέμα τη Nintendo, ενώ στο πωλητήριο βρίσκει κανείς αναμνηστικά, όπως τεράστια μαξιλάρια σε σχήμα χειριστηρίων, ρούχα και αξεσουάρ, μπρελόκ και κάρτες hanafuda.
Πώς θα το επισκεφθείτε
Το πήρατε απόφαση να επισκεφθείτε το Μουσείο Nintendo; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Δεν μπορεί κανείς απλά να εμφανιστεί στην πόρτα και να αγοράσει ένα εισιτήριο.
Οι επισκέπτες πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του μουσείου και να εγγραφούν για μια κλήρωση, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν. Αυτό σημαίνει ότι αν μπείτε τώρα στην κλήρωση και πάρετε εισιτήρια δεν θα μπορέσετε να πάτε πριν από τον Ιανουάριο. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε έως και τρεις προτιμώμενες ημερομηνίες και ώρες.
Οι νικητές ανακοινώνονται δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επίσκεψής τους και τα εισιτήρια πρέπει να αγοραστούν αμέσως. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο ημερολόγιο της ιστοσελίδας του μουσείου
Όσοι δεν μπορούν να εγγραφούν εκ των προτέρων μπορούν επίσης να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ημερολόγιο του μουσείου και να αναζητήσουν εισιτήρια που ακυρώθηκαν ή προστέθηκαν αργότερα.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 3.300 γιεν (20,5 ευρώ) ανά ενήλικα και 2.200 γιεν (13,65 ευρώ) ανά παιδί. Για την πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα της έκθεσης υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις.
Με πληροφορίες από: Nintendo’s very first museum offers a nostalgic trip back in video game time by Maggie Hiufu Wong, CNN