ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρία Κατσανδρή: «Η δραματική τέχνη δεν είναι ψυχοθεραπεία»

Στέλιος Παπαγρηγορίου Στέλιος Παπαγρηγορίου - CNN Greece

Η Μαρία Κατσανδρή, μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, μιλάει για τη μακρόχρονη πορεία της στον χώρο, τις προκλήσεις και τις εμπειρίες που τη διαμόρφωσαν ως καλλιτέχνη και για την νέα της παράσταση «Λυσσασμένη Γάτα» που ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηνά. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μοιράζεται σκέψεις για την τέχνη της υποκριτικής, την αγάπη της για το θέατρο και τη ζωή της πίσω από τα φώτα της σκηνής.

Η Μαρία Κατσανδρή είναι μια από τις πιο καταξιωμένες και αγαπητές ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης. Με πλούσια καριέρα δεκαετιών, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο για την αφοσίωσή της στην τέχνη όσο και για τις αξιομνημόνευτες ερμηνείες της σε κλασικά και σύγχρονα έργα.

Στη συνέντευξη της στο CNN Greece μίλησε για την υποκριτική και μάς εκμυστηρεύτηκε πώς η δραματική τέχνη δεν πρέπει να το συγχέεται με την ψυχοθεραπεία:

«Η δραματική τέχνη είναι μία επιστήμη, δύσκολη επιστήμη. Έχει σχέση με την ψυχολογία, την φιλοσοφία, τα μαθηματικά. Η δραματική τέχνη δεν είναι ψυχοθεραπεία, θέλει πειθαρχία και εξάσκηση».

Η ξεχωριστή θεατρική της παιδεία, σε συνδυασμό με την ευαισθησία και τη φρεσκάδα που αποπνέει σε κάθε της ρόλο, την έχουν καθιερώσει ως μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες στο χώρο της υποκριτικής από την δεκαετία του ‘80.

Την ρωτήσαμε τι διαφορές βλέπει με την παλιά γενιά του θεάτρου:

«Τώρα υπάρχουν πολλοί πειρασμοί. Θα πω ένα παράδειγμα: όταν ήμουν στο Θέατρο Τέχνης απαγορευόταν να κάνουμε σινεμά ή τηλεόραση. Αυτό όμως σε έκανε εμμονικό, εμμονικό προς ένα στόχο. Αν κάποιος δεν γίνει εμμονικός σε όποιο πράγμα αποφασίσει να κάνει, δεν θα το καταφέρει».

Στη συνέντευξη με το CNN Greece, η Μαρία Κατσανδρή μοιράζεται τις σκέψεις της για την πορεία της, την αγάπη της για το θέατρο και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της νέας της παράστασης «Λυσσασμένη Γάτα» του Τένεσι Γουίλιαμς που θα παίζεται από 24/10 στο θέατρο Αθηνά.

Lisasmeni-Gata-theatro-athina-4.jpg

«Θα είναι μία Λυσσασμένη Γάτα που δεν την έχουμε ξαναδεί. Αυτή η καινούρια παράσταση θα αφήσει ένα πολύ δυνατό στίγμα στο ελληνικό θέατρο. Από άποψη σκηνοθετική αλλά και από τις ερμηνείες» είπε η Μαρία Κατσανδρή.

Όταν την ρωτήσαμε αν υπάρχει εύκολος ρόλος η Μαρία Κατσανδρή είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει εύκολος ρόλος στο θέατρο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυσκολία τότε τι υπάρχει;».

Η «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς είναι ένα έργο που παραμένει επίκαιρο, χάρη στα νευραλγικά θέματα και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες του.

Παρά το γεγονός ότι γράφτηκε το 1955, το έργο συνεχίζει να γοητεύει το κοινό και να προκαλεί προβληματισμό, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική του αξία.

Συντελεστές παράστασης «Λυσσασμένη Γάτα» στο Θέατρο Αθηνά:

Σκηνοθεσία – Απόδοση – Εικαστική και Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσσιος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λίνα Μπότη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ

Μπρικ: Πέτρος Λαγούτης

Μάγκι: Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ

Πατέρας: Γιάννης Βούρος

Μητέρα: Μαρία Κατσανδρή

Γκούπερ: Κώστας Ανταλόπουλος

Μέη: Μένη Κωνσταντινίδου