ΚΟΣΜΟΣ

Άνδρας εγκεφαλικά νεκρός ξύπνησε κατά την διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης οργάνων

Άνδρας εγκεφαλικά νεκρός ξύπνησε κατά την διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης οργάνων
UNSPLASH

Ένας άνδρας που είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή και είχε κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρός ξύπνησε την ώρα που οι χειρουργοί πραγματοποιούσαν επέμβαση συγκομιδής των οργάνων του για δωρεά, στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian, που επικαλείται τον ειδησεογραφικό σταθμό του Κεντάκι WKYT , η υπόθεση του Άντονι Τόμας «TJ» Χούβερ II βρίσκεται υπό έρευνα από αξιωματούχους της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι του συστήματος δωρεάς οργάνων των ΗΠΑ επιμένουν ότι υπάρχουν διασφαλίσεις για την αποτροπή τέτοιων επεισοδίων, αν και η οικογένειά του είπε στα μέσα ενημέρωσης η εμπειρία τους υπογραμμίζει την ανάγκη για τουλάχιστον κάποια μεταρρύθμιση.

Η αδερφή του Χούβερ, η Ντόνα Ρόρερ, διηγήθηκε πώς ο Χούβερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο Ρίτσμοντ του Κεντάκι, τον Οκτώβριο του 2021 με ανακοπή λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. Οι γιατροί είπαν σύντομα στη Ρόρερ και στους συγγενείς της ότι ο Χούβερ δεν είχε αντανακλαστικά ή εγκεφαλική δραστηριότητα και τελικά αποφάσισαν να τον βγάλουν από τα συστήματα υποστήριξης ζωής, όπως σημείωσε η WKYT.

Το προσωπικό του νοσοκομείου φέρεται να είπε στη Ρόρερ και την οικογένειά της ότι ο Χούβερ είχε δώσει την άδεια να δωρηθούν τα όργανά του σε περίπτωση θανάτου του. Για να τιμήσει τις επιθυμίες του, το νοσοκομείο εξέτασε ποια από τα όργανά του θα ήταν βιώσιμα για δωρεά και μάλιστα η διεύθυνσή του έκανε και μία τελετή προς τιμήν του.

Η Rhorer είπε ότι παρατήρησε τα μάτια του Hoover να ανοίγουν και φαινομενικά να παρακολουθεί τις κινήσεις του αγαπημένου του προσώπου, σύμφωνα με το WKYT. «Μας είπαν ότι ήταν απλώς αντανακλαστικά – απλώς κάτι φυσιολογικό», είπε στο πρακτορείο. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε το ιατρικό σύστημα;», δήλωσε.

Περίπου μια ώρα αφότου ο Χούβερ μπήκε στο χειρουργείο, για την ανάκτηση των οργάνων του, ένας γιατρός βγήκε και εξήγησε ότι ο Χούβερ «δεν ήταν έτοιμος».

«Ξύπνησε», δήλωσε η Ρόρερ προσθέτοντας ότι οι γιατροί της συνέστησαν να πάρει τον αδελφό της στο σπίτι και να τον κάνει να νιώσει άνετα, αν και πιθανότατα δεν θα ζούσε πολύ περισσότερο.

Όπως είπε στο WKYT, φροντίζει τον Χούβερ τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ εκείνος αντιμετωπίζει προβλήματα με το περπάτημα, τη μνήμη και την ομιλία.

Το WKYT ανέφερε ότι η Ρόρερ έμαθε όλες τις λεπτομέρειες της χειρουργικής επέμβασης του αδελφού της μόλις τον Ιανουάριο.

Τότε ήταν που ένας πρώην υπάλληλος της οργάνωσης δωρεάς οργάνων του Κεντάκι Kentucky Organ Donor Affiliates (Koda) επικοινώνησε μαζί της πριν στείλει μια επιστολή σε μια επιτροπή του Κογκρέσου που τον Σεπτέμβριο διεξήγαγε μια ακρόαση για τον έλεγχο οργανισμών προμήθειας οργάνων, ανέφερε το NPR.

Η συντάκτης της επιστολής είπε ότι είδε τον Χούβερ να αρχίζει να «τρέμει» στο χειρουργικό τραπέζι και να αρχίζει να «κλαίει ορατά», σύμφωνα με το NPR.

Αν και το νοσοκομείο «Baptist Health», αλλά και η Koda, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός και να διαβεβαιώσουν ότι όλα έγιναν και γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλά, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας καθώς και μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που βοηθά στην επίβλεψη της προμήθειας οργάνων ερευνούν την υπόθεση του Χούβερ.