ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο φωτογράφος που προφητεύει ένα τρομακτικό μέλλον

Ο φωτογράφος που προφητεύει ένα τρομακτικό μέλλον
Fabrice Monteiro

Ένα εξαντλημένο πνεύμα αναδύεται από τα βάθη του ωκεανού καθώς τόνοι σκουπιδιών το τραβάνε προς τα κάτω. 

Αυτή είναι απλώς μία φωτογραφία από τις συνολικά εννέα που παρουσιάζονται στην "Προφητεία" μία σειρά από "στοιχειωμένες" φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από τον φωτογράφο από το Βέλγιο και το Μπενίν, Φαμπρίς Μοντέιρο (Fabrice Monteiro), καθώς και έναν Σενεγαλέζο στυλίστα γνωστό ως Ντούλσι (Doulsy).

Σε αυτή τη σειρά το κόνσεπτ είναι η μετατροπή ενδυμάτων υψηλής ραπτικής. Ο Μοντέιρο εξηγεί πως χρησιμοποίησε την ιστορία της αρχαίας Ελληνίδας θεάς Γαίας για να φτιάξει το αφήγημά του. Κάθε μοντέλο είναι ένα από τα παιδιά της Γαίας και ενσαρκώνει εννέα από τις μεγάλες της έγνοιες:

"Η Γαία, η μητέρα Γη, είναι εξουθενωμένη από τη δική της ανικανότητα να συντηρήσει τους φυσικούς κύκλους του πλανήτη, ενώ πλέον υπάρχουν νέοι τρόποι ζωής και κατανάλωσης. Προσπαθεί να το επιλύσει στέλνοντας τα παιδιά της να παρουσιάζονται στους ανθρώπους και να παραδίδουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα"

Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστορία ως αφετηρία, οι Μοντέιρο και Ντούλσι άγγιξαν προβλήματα του καιρού μας, όπως τα απορρίμματα που πετάγονται στον ωκεανό, την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας (φαινόμενο θερμοκηπίου) και υπέρ κατανάλωση.

Δημιουργική συνεργασία

Οι σειρές χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν:

"Η συνεργασία με τον Ντούλσι ήταν εξαιρετική σε αυτό το πρότζεκτ. Πήγα με την ιδέα και δουλέψαμε τις ιδέες μας για να δημιουργήσουμε τα κοστούμια. Πίσσα, άμμος, δίχτυα, λέπια ψαριού, φλοιό δέντρων, κάθε κοστούμι και υλικό του έπρεπε να αναφέρεται στη συγκεκριμένη ιστορία".

Μόλις βρέθηκαν τα υλικά, το επόμενο βήμα ήταν η φωτογράφιση.

"Τα πάντα ήταν μία πρόκληση. Από τη δημιουργία των κοστουμιών έως το να αποκτήσεις πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάθε εικόνα έπρεπε επίσης να γίνει σε συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Ο Μοντέιρο πιστεύει πως ο ίδιος είναι ένας συνδυασμός φωτογράφου - δημοσιογράφου και φωτογράφου μόδας και έχει παλιότερα χρησιμοποιήσει την τέχνη της φωτογραφίας για να "αγγίξει" κοινωνικά θέματα, όπως η γενοκτονία και η σκλαβιά.

Ένα από τα πρώτα του πρότζεκτ ήταν το "Marrons," το οποίο εστίαζε στη σκλαβιά στην πατρίδα του στο Κουίντα στο Βερολίνο.

Επίσης, πρόσφατα γύρισε το Baye Fall μία μικρή κοινότητα μουσουλμάνων που ζει στη Σενεγάλη και που συχνά μπερδεύονται με του Ρασταφάριαν.

Πηγή CNN 'The Prophecy': Photographer captures terrifying vision of future

Zahra Jamshed, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ