ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο που απαγορεύτηκε στην Μεγάλη Βρετανία αλλά έγινε πρωτοφανές best seller

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Ο εραστής της Λαίδη Τσάτερλι».

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Το βιβλίο «Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» του D.H. Lawrence αποτέλεσε το επίκεντρο μιας ιστορικής δίκης στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, αμφισβητώντας τη λογοκρισία και την ηθική της εποχής.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το βιβλίο «Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» του D.H. Lawrence βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ιστορικής δίκης στη Βρετανία. Για δεκαετίες, το μυθιστόρημα είχε απαγορευτεί λόγω ανοιχτών περιγραφών της σεξουαλικής ζωής και θεμάτων όπως η ταξική ανισότητα και η γυναικεία επιθυμία, τα οποία θεωρούνταν προσβλητικά.

Η απόφαση της Penguin Books να εκδώσει μια μη λογοκριμένη έκδοση οδήγησε σε μια δίκη που αναδείκνυε τη σύγκρουση παραδοσιακής ηθικής και νέων κοινωνικών αξιών. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι το έργο είχε λογοτεχνική αξία και έδινε μια έγκυρη ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου υπέρ της Penguin σημείωσε μια νίκη για την ελευθερία της έκφρασης και επηρέασε βαθιά τη βρετανική κοινωνία, προάγοντας μια πιο ανεκτική στάση απέναντι σε διάφορα σεξουαλικά και κοινωνικά ταμπού. Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της βρετανικής λογοτεχνίας και άνοιξε τον διάλογο για τα όρια της τέχνης και την κοινωνική ηθική.

Το βιβλίο του D.H. Lawrence, «Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι», δεν ήταν απλώς μια ερωτική ιστορία, αλλά και μια κραυγή για την ελευθερία της λογοτεχνικής έκφρασης. Ο Lawrence ήθελε να αποδώσει το σεξ ως κάτι «έγκυρο και πολύτιμο», αλλά οι περιγραφές του θεωρήθηκαν άσεμνες από τη βρετανική νομοθεσία.

Ο εκδότης Sir Allen Lane της Penguin αποφάσισε να δοκιμάσει τον νέο νόμο για τις άσεμνες δημοσιεύσεις, που επέτρεπε την υπεράσπιση έργων με λογοτεχνική αξία, προκαλώντας μία από τις πιο πολυσυζητημένες δίκες της εποχής.

Τον Αύγουστο του 1960, ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης διάβασε το βιβλίο και ζήτησε νομική διαδικασία κατά της Penguin. Παρά τις προκλήσεις, η δίκη κατέληξε σε θρίαμβο για την Penguin. Με την αθώωσή της, το βιβλίο πούλησε 200.000 αντίτυπα την πρώτη μέρα και πάνω από τρία εκατομμύρια σε τρεις μήνες, δημιουργώντας φρενίτιδα στην αγορά.

Η επιτυχία του βιβλίου υπήρξε εντυπωσιακή, ενώ ο αντίκτυπος του στη βρετανική κοινωνία ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Έγινε σύμβολο αλλαγής και απελευθέρωσης, καθιερώνοντας την ελευθερία της λογοτεχνικής έκφρασης και προάγοντας μια κοινωνία που επαναπροσδιόρισε τη στάση της απέναντι στη σεξουαλικότητα και τα ταξικά στερεότυπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης