ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: H Delia Derbyshire ανακάλυψε ένα νέο είδος μουσικής

Η Delia Derbyshire στο στούντιο.

BBC

Ο δίσκος «White Noise – An Electric Storm» άλλαξε πολλά στην ιστορία της μουσικής.

Το ορόσημο άλμπουμ των White Noise του 1969 An Electric Storm μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι περισσότεροι όταν σκέφτονται τη μουσική της δεκαετίας του 1960, αλλά υπάρχουν τελικά λίγοι δίσκοι που να συνδέονται τόσο ουσιαστικά με τη στιγμή της δημιουργίας τους.

Ηχογραφημένο τους μήνες αμέσως πριν από την ευρεία διαθεσιμότητα των συνθεσάιζερ που βασίζονται στο πληκτρολόγιο, το An Electric Storm μπορεί να είναι μια από τις πιο κοπιαστικά κατασκευασμένες ηλεκτρονικές ηχογραφήσεις όλων των εποχών.

Βασισμένο σε αυτοσχέδιο εξοπλισμό μέσω αναρίθμητων επεξεργασιών κασετών, αυτό το αξιοσημείωτο άλμπουμ είναι ταυτόχρονα φουτουριστικό και αναπόφευκτα χωρίς ημερομηνία, χρησιμεύοντας ως ένα συναρπαστικό ηχητικό στιγμιότυπο μιας περασμένης εποχής στην τεχνολογία παραγωγής ήχου και ηχογράφησης.

Μία από τις λίγες πράξεις στην ιστορία της ποπ μουσικής που μπορούν να εντοπίσουν την προέλευσή τους στον θόρυβο, οι White Noise επινοήθηκαν για πρώτη φορά όταν ο Αμερικανός ηλεκτρονικός μηχανικός David Vorhaus -- μετά από μια διάλεξη της βετεράνου του BBC Radiophonic Workshop Delia Derbyshire -- στρατολόγησε τους Derbyshire και Brian Hodgson στο να ενσωματώνουν τα πειραματικά ηλεκτρονικά τους με υλικό πιο προσανατολισμένο στην ποπ.

Φυσικά, η Derbyshire ήταν ήδη υπεύθυνη για το κλασικό θεματικό τραγούδι από το "Dr. Who" και άλλη μουσική για τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα του BBC. Με εντολή του Chris Blackwell της Island Records, οι τρεις μουσικοί επιστήμονες σύντομα κλείστηκαν για μήνες στο στούντιο τους στο Camden Town, συναρμολογώντας σχεδόν αδιανόητα αυτό που ο Vorhaus αργότερα υπέθεσε ότι ήταν το πιο «σκληρό άλμπουμ στην ιστορία».

Οι Vorhaus, Derbyshire και Hodgson άργησαν τόσο πολύ να ηχογραφήσουν το An Electric Storm που η Island άρχισε να ταράζεται, και πολύ πριν την ολοκλήρωση η δισκογραφική άρχισε να απαιτεί το τελικό προϊόν.

Οι White Noise αυτοσχεδίασαν αντ 'αυτού το εκπληκτικό "The Black Mass- An Electric Storm in Hell", μια ζωηρή κακοφωνία με στρώσεις με κρουστά, επικήδειες ψαλμωδίες και τις βασανισμένες κραυγές των αόρατων κολασμένων. Το An Electric Storm, αυτό το σκοτεινό αριστούργημα, ακούγεται εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε ηχογραφήθηκε πριν ή μετά, και αρνείται πεισματικά να εγκατασταθεί τελικά ως ακόμη μία μουσική υπόκρουση για ασανσέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης