ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αριστούργημα του 1960 που γράφτηκε από έναν άνθρωπο…που δεν υπήρξε

Το άλμπουμ και ο καλλιτέχνης Harumi.

YouTube stills

Δεν υπάρχουν πολλά μυστήρια στον κόσμο της μουσικής την εποχή του ίντερνετ, παλιότερα όμως τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα.

Ο καλλιτέχνης από την Ιαπωνία Harumi ήταν και είναι μία πολύ μυστήρια φιγούρα στον κόσμο της μουσικής.

Υπάρχουν πολλά μυστηριώδη τραγούδια εκεί έξω, αλλά τα περισσότερα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε ένα παλιό τραγούδι από το παρελθόν που δεν έγινε ποτέ επιτυχία αλλά είχε παιχτεί κάποτε στο ραδιόφωνο και να ρωτήσετε πού από ήρθε αυτό το κομμάτι;

Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες στο αρχείο για τον Harumi, αλλά ένα όνομα ξεχωρίζει από τα credits του δίσκου του: Tom Wilson. Ο παραγωγός δίσκων ήταν ένα παγκοσμίου φήμης ταλέντο. Πριν συνεργαστεί με τον μυθικό Harumi, είχε κάνει παραγωγή δίσκων για τους Bob Dylan, Frank Zappa και The Mothers of Invention, The Velvet Underground και Simon & Garfunkel.

Εκτός από την παραγωγή του Tom Wilson, το υπόλοιπο άλμπουμ είναι σχεδόν «αόρατο». Δεν υπάρχουν credits μουσικών ή ακόμη και ημερομηνία ηχογραφησης (αν και πιστεύεται ότι ηχογραφήθηκε μεταξύ 1967-1968).

Το υπονοούμενο, επομένως, είναι ότι ο Harumi είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης υπεύθυνος για το έργο. Αυτό κάνει τον δίσκο ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.

Ο Harumi εξαφανίστηκε όπως ακριβώς εμφανίστηκε. Αυτό διαποτίζει την αναμφισβήτητη αιθέρια αίσθηση του με μια ακόμη βαθύτερη αίσθηση πνευματισμού.

Ο Harumi εμφανίστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή The Music Factory για μια συνέντευξη που παρουσιαζόταν από τον Wilson και μίλησε για τις πνευματικές εμπνεύσεις πίσω από τα κομμάτια, μια προγραμματισμένη περιοδεία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και τα διάφορα πλεονεκτήματα ορισμένων τραγουδιών. Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ωστόσο, παραμένουν απογοητευτικά αραιές.

Παράλληλα με τα κομμάτια και τη συνομιλία του Harumi, ο Wilson έπαιξε άλλους καλλιτέχνες όπως τους Velvet Underground, τον Richie Havens και τον Dave Van Ronk — κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν ανέφερε ποτέ τον Harumi. Ο Zappa αποκάλεσε το δίσκο του Harumi «ύμνο της δύναμης των λουλουδιών».

Δυστυχώς, τόσο ο Wilson όσο και ο Rosko (ο άλλος συνεργάτης του δίσκου) δεν είναι πλέον μαζί μας και η εταιρεία Verve ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα του δίσκου είναι ουσιαστικά αδιέξοδο. O δίσκος του Harumi θα παραμείνει για πάντα ένα μυστήριο αριστούργημα στον κόσμο της μουσικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης