ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: O Asher White κάνει τον μουσικό μαξιμαλισμό να λειτουργεί υπέρ μας

Record Digging: O Asher White κάνει τον μουσικό μαξιμαλισμό να λειτουργεί υπέρ μας

Ο Asher White, μουσικός και καλλιτέχνης. 

Asher White

Το 15ο άλμπουμ του 24χρονου μουσικού του Providence ξεχειλίζει από φαντασία, πολυπλοκότητα και συναίσθημα.

Το Home Constellation Study είναι το 15ο άλμπουμ του Asher White, αν και ο πραγματικός αριθμός των κυκλοφοριών στο Bandcamp του, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα side projects και συλλογές, είναι 26. Το παλαιότερο από αυτά, ένα φανταστικό κολάζ από σχόλια και επιτόπιες ηχογραφήσεις ισλανδικών τοπίων, βγήκε όταν ο μουσικός από το Providence ήταν 14 ετών. Τώρα είναι 24.

Τα καταπληκτικά πρώτα χρόνια του White μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση του επιτεύγματος και της φαντασίας του Home Constellation Study, ενός άλμπουμ του οποίου η αφθονία των ιδεών μπορεί να φαίνεται κάπως υπερβολική και επιτηδευμένη αν δεν ήταν τόσο προσεκτικά τακτοποιημένη.

Το ένα τραγούδι ακούγεται σαν Radiohead με περιοδικές πινελιές από Lightning Bolt, ένα άλλο σαν τον Burt Bacharach να κάνει πολύ παρέα με τον Jim O'Rourke, ένα τρίτο σαν ένα συμφωνικό έπος Gamble & Huff που έχει μειωθεί στην κλίμακα μιας αίθουσας προβών στο υπόγειο της μάνας του.

Μια λίστα οργάνων που έπαιξε ο White περιλαμβάνει κιθάρα, μπάσο, ντραμς, μπάντζο, glockenspiel, granular synthesis, πιάνο και "fake mellotron" - σχεδόν τα πάντα στο άλμπουμ, εκτός από μερικά κόρνα και πρόσθετα ηλεκτρονικά.

Η προτίμηση του White για τον ποιητικό φορμαλισμό και τη μη αφηγηματική εικόνα τον κάνει να ξεχωρίζει από τους συνομηλίκους του. Σίγουρα σε στιγμές ίσως ενοχλεί η «τούρτα» από ιδέες τις οποίες στιβάζει τη μία πάνω στην άλλη αλλά τελικά όμως το σύνολο λειτουργεί καλά στο αυτί μας.

Ο White γράφει προκλητικές μελωδίες και ξέρει καλά πως να τις απενοχοποιήσει βάζοντας της μετά ή πριν από μπόλικο κιθαστιρικό θόρυβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ