ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

In a Violent Nature: Το slasher movie…πάει εκδρομή στο δάσος

In a Violent Nature: Το slasher movie…πάει εκδρομή στο δάσος

Σκηνή από την ταινία τρόμου «In A Violent Nature».

IFC Films Shudder

Απέραντη βία σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Με μια από τις πιο βίαιες σκηνές που έχουν γυριστεί ποτέ 

Υπάρχει μια παντελής απουσία μη διεγερτικής μουσικής στην ταινία τρόμου του Chris Nash, In a Violent Nature μιας και οι εναρκτήριες σκηνές κάνουν αυτή την τολμηρή απόφαση να είναι σχεδόν βουβές. Γίνεσαι φίλος αμέσως με την εντυπωσιακή ομορφιά του καναδικού σκηνικού της άγριας φύσης, η οποία από μόνη της αντιπαρατίθεται έξοχα με την εντυπωσιακή καταιγιστική βία της ταινίας.

Αφηγηματικά, υπάρχουν λίγα στην ταινία του Nash που δεν έχουμε δει ήδη. Μια ομάδα εφήβων που μένουν στο δάσος κλέβουν ένα κολιέ από έναν τάφο, βγάζοντας τον κάτοικό του από τον ξεκούραστο ύπνο του για να τους πετσοκόψει έναν έναν. Αυτό που αναδύεται από τη λάσπη είναι μια ογκώδης απειλή ενός όντος καλυμμένου με λάσπη και αίμα, που τρέχει μέσα στο δάσος αναζητώντας το μενταγιόν της μητέρας του.

Αυτή η επιλογή σίγουρα αποδίδει αισθητικά, έχει όμως και αφηγηματική και θεματική σημασία. Σε μια βίαιη φύση δεν υπάρχει ηθική. Δεν ζητωκραυγάζουμε απαραίτητα για την ομάδα των εφήβων, ούτε μας αρέσουν – στην πραγματικότητα, μάλλον συνορεύουν επικίνδυνα με τα στερεότυπα. Τελικά λαχταρούμε να τους δούμε να πεθαίνουν με τους πιο βάναυσους τρόπους, μιας και η ταινία αμέσως σε μετατρέπει σε έναν σαδιστή ηδονοβλεψία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ταινία είναι εξαιρετικά ικανοποιητική και ο Nash περιγράφει λεπτομερώς μερικές πραγματικά λαμπρές και εφευρετικές δολοφονίες, πάντα αιματηρές, φρικτές και μοναδικές. Ωστόσο, η υπερβολική βία έχει νόημα εδώ, και μαθαίνουμε ότι το πλάσμα αυτό είναι, στην πραγματικότητα…αλλά όχι δε θα κάνουμε κανένα spoiler.

Κατά καιρούς, το In a Violent Nature απειλεί να σε κάνει ελαφρώς να βαρεθείς σε στιγμές αλλά για πολύ λίγο. Ωστόσο, αυτές οι στιγμές είτε μας υπενθυμίζουν τη δική μας ακόρεστη δίψα για αίμα όταν πρόκειται να παρακολουθήσουμε μια ταινία τρόμου, είτε βοηθούν στην οικοδόμηση της έντασης, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη το φινάλε της ταινίας, το οποίο έξοχα παίζει με την ήσυχη ατμόσφαιρα του σκηνικού της και τη βίαιη προσδοκία του ίδιου του είδους του τρόμου.

Η ταινία του Nash είναι γενναία και όπου ακολουθεί τις τυπικές συμβάσεις του υποείδους της, παίρνει τολμηρά ρίσκα αφηγώντας μια ιστορία που έχει ειπωθεί εκατομμύρια φορές στο παρελθόν. Με μερικές από τις καλύτερες και πιο φρικτές δολοφονίες τρόμου που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό και μια αισθητική που μπορεί περιστασιακά να προάγει μια αίσθηση ηρεμίας που προκαλείται από τη φύση, το In a Violent Nature είναι μια συναρπαστική ταινία του σύγχρονου slasher.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ