ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ένας κατά συρροή δολοφόνος ενέπνευσε τρεις «ήρωες» του τρόμου

Πώς ένας κατά συρροή δολοφόνος ενέπνευσε τρεις «ήρωες» του τρόμου

Σκηνή από την ταινία «Η Σιωπή των Αμνών».

Universal

Το είδος του τρόμου φιλοξενεί τους πιο βασικούς φόβους της πραγματικής ζωής, από φρικιαστικές πληγές έως ψυχωτικούς κατά συρροή δολοφόνους, με τις καλύτερες τρομακτικές ιστορίες να εμπνέουν αμέτρητους μιμητές.

Η απόδειξη ήρθε το 1978 όταν ο John Carpenter κυκλοφόρησε το Halloween και ξεκίνησε ένα ολόκληρο υπο-είδος τρόμου την επόμενη δεκαετία, με τους Freddy Krueger και Jason Voorhees να ευδοκιμούν σε δημοτικότητα.

Αυτές οι ταινίες αναμφίβολα δημιουργήθηκαν ως άμεση απάντηση στην πραγματική φρίκη που εμφανιζόταν στην Αμερική κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας του 1970, με τις φυλετικές ταραχές να μαίνονται και το Βιετνάμ να φτάνει στο αιματηρό τέλος.

Πολλοί από αυτούς τους προαναφερθέντες κακούς έγιναν δημοφιλή εικονίδια καθώς «έκοβαν» το δρόμο τους μέσα σε ορδές νεαρών εφήβων, μόνο για να βρουν τον χαμό τους στα χέρια ενός τελευταίου ήρωα που μένει πάντα ζωντανός. Έχοντας παραδώσει αμέτρητες συνέχειες και spin-off, καθώς και μια αφθονία από παράξενα αναμνηστικά, η εμφάνιση τέτοιων εικονιδίων τρόμου της δεκαετίας του 1980 έφερε ένα νέο σύνολο κανόνων για το σύγχρονο είδος.

Ο κατά συρροή δολοφόνος Ed Gein, ο οποίος τρομοκρατούσε την αγροτική περιοχή του Ουισκόνσιν τη δεκαετία του 1950 και έκλεβε πτώματα γυναικών για τη δική του φρικιαστική μελέτη ανατομίας, έγινε η έμπνευση για πολλά ονόματα στο είδος του τρόμου, των οποίων η βαρβαρότητα δεν μπορούσε να φτάσει αυτούσια στην οθόνη παρά μόνο κατά προσέγγιση.

Η πρώτη ταινία που επηρέασε ήταν από το 1960 όταν ο Βρετανός σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ έκανε την εμβληματική ταινία του είδους Psycho. Με πρωταγωνιστές τους Anthony Perkins και Janet Leigh, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1959 του Robert Bloch, το οποίο εμπνεύστηκε από τον δολοφόνο και ληστή πτωμάτων Ed Gein. Οι ομοιότητες μεταξύ του Gein και του Norman Bates του Perkins στην ταινία είναι επίσης παρόμοιες, με τους δύο άνδρες να είναι μοναχικοί δολοφόνοι που είχαν δεσποτικές μητέρες και ντύνονταν με γυναικεία ρούχα.

Η δεύτερη ταινία που εμπνεύστηκε άμεσα από τον Gein ήταν η ταινία Tobe Hooper του 1974, The Texas Chainsaw Massacre, μια ταινία που συχνά θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών. Επηρεασμένος από τον Gein, ο Hooper έφτιαξε μια ταινία τρόμου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν άρχισε να ερευνά τις λεπτομέρειες του κατά συρροή δολοφόνου, πιστώνοντας τελικά τα εγκλήματά του στην πλοκή της ταινίας.

Το εμβληματικό θρίλερ τρόμου του Jonathan Demme, The Silence of the Lambs είναι η τελευταία ταινία κατά συρροή δολοφόνων που εμπνεύστηκε άμεσα από τον Gein, αντλώντας επίσης λεπτομέρειες από τη ζωή των Ted Bundy, Gary Heidnik και Ed Kemper για τη δημιουργία της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας. Ένα άμεσο νεύμα στον Gein φαίνεται στην εμμονή του Buffalo Bill με τη γυναικεία ανθρώπινη σάρκα στην ταινία, φτιάχνοντας κοστούμια από το δέρμα των θυμάτων του, όπως ακριβώς ο Gein

ΔΗΜΟΦΙΛΗ