ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη έγχρωμη ταινία που γυρίστηκε ποτέ ήταν ένα «γαλαζοαίματο» ντοκιμαντέρ

Η πρώτη έγχρωμη ταινία που γυρίστηκε ποτέ ήταν ένα «γαλαζοαίματο» ντοκιμαντέρ

Σκηνή από την ταινία του 1922 «The Toll Of The Sea».

Technicolor Motion Picture Corporation

Η εφεύρεση της έγχρωμης δημιουργίας ταινιών θεωρείται συχνά μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου. Έγινε κοινός τόπος στο Χόλιγουντ στα τέλη της δεκαετίας του 1930 χάρη στο φιλμ Technicolor τριών λωρίδων, το οποίο επέτρεψε να αναπαρασταθεί ολόκληρο το φάσμα των χρωμάτων σε μια τελική εκτύπωση για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή χωρίς χειροκίνητες προσθήκες.

Μερικές από τις πιο διάσημες και επιδραστικές ταινίες της περιόδου, όπως ο Μάγος του Οζ και το Gone with the Wind, γυρίστηκαν χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία. Άνοιξαν το δρόμο για πολλές ακόμη παραγωγές του Χόλιγουντ μεγάλου προϋπολογισμού στο Technicolor τις επόμενες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά έργα του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Μόλις εισήχθησαν τα έγχρωμα αρνητικά κινηματογραφικών ταινιών στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η χρήση του χρώματος στις ταινίες έπαψε να είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα πολυτέλεια. Μέχρι το 1960, είχε γίνει η τυπική μορφή που χρησιμοποιούνταν για τις περισσότερες ταινίες.

Αλλά αυτό δεν ήταν ένας γραμμικός μετασχηματισμός από τον καθαρά ασπρόμαυρο στον κυρίως έγχρωμο κινηματογράφο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 25 ετών. Πολύ πριν η Ντόροθι ακολουθήσει τον δρόμο με τα κίτρινα τούβλα, οι άνθρωποι έφτιαχναν κινηματογραφικές ταινίες εξ ολοκλήρου έγχρωμες.

Αν συμπεριλάβουμε ταινίες που γυρίστηκαν με τη διαδικασία Kinemacolor, το βρετανικό ντοκιμαντέρ του 1912 «With Our King and Queen Through India» ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή που «γυρίστηκε» έγχρωμα. Δηλαδή γυρίστηκε μέσα από κόκκινα/πορτοκαλί και μπλε/πράσινα φίλτρα, τα οποία επηρέασαν ό,τι αποδόθηκε στο αρνητικό φιλμ. Αυτή η διαδικασία δεν ήταν τόσο ακριβής όσο το Technicolor τριών λωρίδων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο αφύσικο ή θολό χρωματισμό.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 150 λεπτών ακολούθησε το ταξίδι του νεοστεμμένου βασιλιά Γεωργίου Ε' και της συζύγου του σε όλη την ινδική υποήπειρο. Η πρώτη αφηγηματική ταινία που γυρίστηκε με το Kinemacolour ήταν επίσης βρετανική. «Ο Κόσμος, η Σάρκα και ο Διάβολος» του 1914, που τώρα έχει χαθεί, ήταν ένα δράμα 50 λεπτών που πραγματευόταν την ταξική ανισότητα.

Αν εξαιρέσουμε τις ταινίες που γυρίστηκαν από το Kinemacolor, η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου έγχρωμη ήταν η αμερικανική κωμωδία-δράμα του 1917 The Gulf Between. Άλλη μια χαμένη ταινία, αυτή η ταινία δεν μπόρεσε να γίνει μαζική παραγωγή καθώς απαιτούσε να προβληθεί ένας ειδικά κατασκευασμένος προβολέας.

Η πρώτη ταινία μαζικής παραγωγής που γυρίστηκε έγχρωμη ήταν το «The Toll of the Sea», η οποία έκανε πρεμιέρα το 1922. Και η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε τρεις ταινίες Technicolour, τέσσερα χρόνια πριν τον Μάγο του Οζ, ήταν το ιστορικό δράμα του 1935 «Becky Sharp», το οποίο ήταν μια προσαρμογή του μυθιστορήματος Vanity Fair του William Makepeace-Thackeray.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ