ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργο τέχνης του Ντεγκά αγοράστηκε για μόλις 1.000 δολάρια μέσω διαδικτύου

Το έργο του Ντεγκά, «Éloge du Maquillage» του 1876.

Juan Arjona.

Ο αγοραστής βρήκε το έργο τέχνης στο διαδίκτυο όταν καταχωρήθηκε ως «ψεύτικο» Ντεγκά και προχώρησε στην αγορά του. Η αρχική τιμή ξεκίνησε από 1 δολάριο και παρόλο που πωλήθηκε πολύ περισσότερο από την αρχική προσφορά, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πρωτότυπο.

Ο πωλητής κληρονόμησε τον πίνακα από τον πρόγονό του, Joan Llonch Salas, συλλέκτη και πρώην πρόεδρο της Banco Sabadell. Παρά το γεγονός ότι ο πίνακας περιλάμβανε την υπογραφή του Ντεγκά, ο πωλητής ένιωσε ότι ήταν αδύνατο να είναι το πρωτότυπο.

Το έργο έχει τεκμηριωθεί ότι λείπει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ο ειδικός και συγγραφέας του διαδικτυακού καταλόγου του καλλιτέχνη raisonné Michel Schulman τον προσδιόρισε γύρω στο 1876, με τίτλο Éloge du maquillage του Ντεγκά.

Αφού αποκαλύφθηκε ως γνήσιος Ντεγκά, οι ειδικοί του κλάδου προσπάθησαν να μαντέψουν την αξία του, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 8 έως 13 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την El Pais, ο Shulman στρατολόγησε τους ιστορικούς τέχνης Judith Urbano και Álvaro Pascual, μαζί με τον σύμβουλο Juan Arjona Rey της Consultores Rey, για να αναγνωρίσουν τον πίνακα ως γνήσιο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μετά από μια εξαντλητική ανάλυση των χρωστικών, διεξήχθη μια σχολαστική μελέτη με ακτίνες Χ και φωτογραφίες, μεταξύ άλλων τεχνικών», και προέκυψε πως είναι ένας επίσημος Ντεγκά.

Ο καλλιτέχνης Julián Bastinos αγόρασε το κομμάτι από τον Degas το 1887 για 3.000 φράγκα, μια ανταλλαγή που αποδεικνύεται από την αναφορά του σε μια επιστολή που εστάλη στον Jean-Baptiste Faure. Αφού πέθανε ο Bastinos το 1918, εστάλη στον αδελφό του Antonio J. Bastinos. Οι ισπανικές αρχές κατέσχεσαν τον πίνακα το 1934 και αποθηκεύτηκε στο μοναστήρι του Pedralbes κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Επιστράφηκε στην οικογένεια Bastinos το 1939 και πουλήθηκε στη Salas το 1940 για 3.000 πεσέτες. Η τελευταία γνωστή παρουσία του ήταν το 1952 όταν ο Salas το έδωσε προσωρινά στην γκαλερί τέχνης Gaspar στη Βαρκελώνη για έκθεση.

Με πληροφορίες από: Art bought online for $1,000 found to be worth $13 million

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης