ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πιο σκοτεινοί προστάτες της τέχνης: Ποια είναι η οικογένεια Sackler

Οι πιο σκοτεινοί προστάτες της τέχνης: Ποια είναι η οικογένεια Sackler

Σκηνή από την σειρά «Painkiller» σχετικά με την οικογένεια Sackler. 

Netflix

Η αλήθεια πίσω από τη φήμη των Sacklers είναι μια σκοτεινή ιστορία που συνδέεται με μια επιδημία ναρκωτικών που εξακολουθεί να ακρωτηριάζει την Αμερική.

Στους ακτιβιστές που συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην ανάμειξη της οικογένειας στον κόσμο της τέχνης, οι Sacklers χρησιμοποιούν τα πολιτιστικά ιδρύματα ως μια απέλπιδα προσπάθεια να καθαρίσουν τη φήμη τους ή να αποδώσουν την περιουσία τους σε πιο καθαρές ρίζες και μακριά από τον θολό κόσμο στον οποίο την κερδίζουν.

Αλλά στο επίκεντρο των εκατομμυρίων της οικογένειας βρίσκεται μια φαρμακευτική εταιρεία που συνδέεται με την επιδημία οπιοειδών, η οποία δημιουργούσε 300 θύματα την ημέρα το 2023.

Η εκστρατεία κατά της οικογένειας Sackler βλέπει τους καλλιτέχνες και τα έργα του κόσμου της τέχνης να αρνούνται να αφήσουν τους εμπνευσμένους θεσμούς να συνδεθούν με μια οικογένεια που παίζει ρόλο σε τόσους πολλούς θανάτους.

Οι Sacklers είναι μια αμερικανική οικογένεια με μακροχρόνιους δεσμούς στον ιατρικό τομέα. Πίσω στη δεκαετία του 1930, ήταν πρωτοπόροι που πολέμησαν ενάντια σε πολλές τρομερές ιατρικές πρακτικές, όπως οι καταχρηστικές λοβοτομές που χρησιμοποιούνται σε ψυχικά ασθενείς ή ο προκατειλημμένος διαχωρισμός των τραπεζών αίματος. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1950, αγόρασαν την Purdue-Frederick, μια φαρμακευτική εταιρεία.

Ο Arthur Sackler, ιατρικός σύμβουλος, ήταν επίσης ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες έργων τέχνης της γενιάς του. Δώρισε τα έργα του σε μουσεία και γκαλερί, ξεκινώντας τη σύνδεση της οικογένειας με τον κόσμο της τέχνης.

Όταν ο Arthur πέθανε το 1987, η επόμενη γενιά της οικογένειας μετέτρεψε τη φαρμακευτική εταιρεία σε Purdue Pharma, μια εταιρεία πλέον γνωστή για την εισαγωγή του OxyContin - μια εξαιρετικά εθιστική εκδοχή της οξυκωδόνης.

Παρά την εθιστική φύση του OxyContin, η Purdue Pharma και η οικογένεια Sackler προώθησαν σε μεγάλο βαθμό το φάρμακο. Στη δεκαετία του 1990, υπήρξε μια ώθηση προς τη χρήση οπιοειδών για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, πράγμα που σημαίνει ότι φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Purdue Pharma άρχισαν κυρίως να ωθούν τα φάρμακά τους σε επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

Από τότε που ο Arthur άρχισε να δημιουργεί σχέσεις με γκαλερί και μουσεία, η οικογένεια συνέχισε να είναι σημαντικοί δωρητές σε πολλά ιδρύματα. Με τα χρόνια, έχουν δώσει εκατομμύρια σε κορυφαίες γκαλερί όπως η Tate, η V&A, η National Portrait Gallery και πολλές άλλες σε όλο τον κόσμο.