ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζέιν Μπίρκιν: Μήνυμα Μακρόν για το «είδωλο της Γαλλίας» που «ενσάρκωσε την ελευθερία»

Τζέιν Μπίρκιν: Μήνυμα Μακρόν για το «είδωλο της Γαλλίας» που «ενσάρκωσε την ελευθερία»
AP Photo/Vadim Ghirda

Φόρο τιμής μέσα από τα social media απέτισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλο-βρετανή τραγουδίστρια και ηθοποιό που πέθανε σήμερα, σε ηλικία 76 ετών.

Μια «ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα που «ενσάρκωσε την ελευθερία» και «τραγούδησε τις πιο όμορφες λέξεις της γλώσσας μας» αποκάλεσε την Τζέιν Μπίρκιν ο πρόεδρος Μακρόν.

«Επειδή ενσάρκωσε την ελευθερία, επειδή τραγούδησε τις πιο όμορφες λέξεις της γλώσσας μας, η Τζέιν Μπίρκιν ήταν ένα είδωλο για την Γαλλία. Μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνης, η φωνή της ήταν τόσο απαλή όσο φλογερές ήταν οι σχέσεις της. Μας κληροδοτεί μελωδίες και εικόνες που δεν θα μας εγκαταλείψουν», έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στο Twitter.

Η Τζέιν Μπίρκιν γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1946 και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία στις αρχές της δεακετίας του 1960. Είχε και την γαλλική υπηκοότητα αλλά διατήρησε για πάντα την βρετανική της προφορά που την έκανε να ξεχωρίσει στον χώρο του τραγουδιού και του θεάματος τον οποίο υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η Μπίρκιν είχε παντρευτεί αρχικά τον συνθέτη John Barry με τον οποίο απέκτησε μία κόρη της Κέϊτ η οποία έχει φύγει από την ζωή από το 2013. Στα μέσα της δεκαετίας του 60 θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής της τον Σερζ Γκέινσμπουργκ, με τον οποίο θα αποτελέσει ένα από πλέον εμβληματικά ζευγάρια στην τέχνη και την ζωή της περιόδου. Με τον Serge Gainsbourg θα αποκτήσει επίσης μία κόρη την Σαρλότ Γκέινσμπουργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ