Eurostat: Τάσεις αποκλιμάκωσης στις τιμές χονδρικής στην Ευρωζώνη
Μείωση κατά 4,2% ετησίως στην ευρωζώνη εμφάνισε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού, μετά το -5,7% του Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% στη σύγκριση Μαΐου - Απριλίου, μετά τη μηνιαία μείωση κατά 1% που είχε προηγηθεί.
Σημειώνεται ότι τα μεγέθη ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που περίμεναν τον δείκτη τιμών παραγωγού στο -4% ετησίως και στο -0,1% για τον μήνα.
Στην Ελλάδα ο δείκτης εμφάνισε μείωση κατά 3,8% από πέρυσι μετά το -3,3% του Απριλίου, με σημαντική μείωση κατά 2,9% σε επίπεδο μήνα μετά το -1,8% μηνιαίως που είχε προηγηθεί.
Όπως δείχνουν τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, η μερίδα του λέοντος της πτώσης του πληθωρισμού στη χονδρική αποδίδεται και τον Μάιο στη σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας, συγκεκριμένα κατά 11,4% από ένα χρόνο πριν.
Παράλληλα, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ήταν μειωμένες επίσης κατά 3% ετησίως, ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά αύξηση κατά 0,5% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά αύξηση κατά 1,1%.
Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Μαΐου - Απριλίου έδειξε μείωση 1,1% των τιμών της ενέργειας και κατά 0,1% των τιμών των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, με οριακές αυξήσεις κατά 0,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Στις ανά χώρα μετρήσεις του δείκτη, οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην Κροατία με -4,1%, την Ελλάδα με -2,9% και τις Λιθουανία, Βέλγιο με -1,6%, ενώ αντίθετα, η Ιρλανδία είδε κατακόρυφη αύξηση 7,7%.
Σε επίπεδο έτους, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Σλοβακία με -20,7% από πέρυσι, ενώ στο Λουξεμβούργο ο δείκτης εμφάνισε ισχυρή αύξηση κατά 17,7%.