ΕΛΛΑΔΑ

O Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη - Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ

O Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη - Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ

Την διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε τον βουλευτή στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, η οποία όπου μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων θα επικυρώσει την ανωτέρω εισήγηση.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρώην υπουργός με ανάρτησή του ανέφερε ότι δεν παραδίδει την έδρα του αν και, όπως τόνισε, σέβεται την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ποινή μομφής από τον πρόεδρο της Βουλής

Για ανάρμοστη συμπεριφορά του βουλευτή έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος και ανακοίνωσε την ποινή της μομφής και του αποκλεισμού από τις εργασίες του Κοινοβουλίου του κ. Αυγενάκη.

Ο κ. Τασούλας ανέγνωσε από την έδρα τον Κώδικα Δεοντολογίας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη στο αεροδρόμιο και δήλωσε ότι δεν δέχεται την συγγνώμη που ζήτησε δημοσίως.

«Κατόπιν αυτού εφαρμόζοντας τις αρχές αυτές άρθρο 77 του Κανονισμού που προβλέπει ότι η συμπεριφορά αυτή είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού είμαι αναγκασμένος να ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και τον αποκλεισμό του από τις εργασίες του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.

Ο κ. Αυγενάκης νωρίτερα είχε δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό και την συμπεριφορά του τόσο στον πρόεδρο της Βουλής, όσο και στον διευθυντή της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη.

Η μισή συγγνώμη

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, δήλωσε ωστόσο «έκπληκτος» από τις «υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται».

Το βίντεο ωστόσο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς δείχνει τον «γαλάζιο» βουλευτή να επιτίθεται στον εργαζόμενο επειδή δεν του επέτρεψε να εισέλθει στο αεροσκάφος μετά το κλείσιμο της πύλης.

Τι καταγγέλλει στο CNN Greece ο πρόεδρος του ΟΣΕΥΠΕ

Με δηλώσεις του στο CNN Greece o Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) Κώστας Διαμαντής είναι καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού. Ο ίδιος διερωτήθηκε πως μπορεί να διαψεύδει, αυτά που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα. Παράλληλα, δεν διστάζει να επικρίνει τη στάση της αστυνομίας του αεροδρομίου που δεν κατέγραψε το περιστατικό, παρότι ο πρώην υπουργός απείλησε αστυνομικό πως θα τον μεταθέσει.

«Από την Κυριακή περίπου το μεσημέρι μας έρχονται ανώνυμες καταγγελίες για το γεγονός αυτό το οποίο συνέβη στο αεροδρόμιο. Εμείς το ελέγξαμε γιατί το θεωρήσαμε αρκετά σοβαρό, και τη Δευτέρα αλλά και την Τρίτη το πρωί, συλλέξαμε πληροφορίες, γιατί οι καταγγελίες ήταν αρκετές από εργαζόμενους και επειδή ήταν σημαντικό το γεγονός θεωρήσαμε σκόπιμο να μην βγούμε καθόλου προς τα έξω μέχρι να δούμε αν πραγματικά έχει συμβεί και τι ακριβώς έχει συμβεί» αποκάλυψε.

«Αυτό που μας έγινε καταγγελία είναι ότι ενώ ο τέως υπουργός τον είχαν φωνάξει τόσες φορές στα μεγάφωνα ονομαστικά γιατί έφευγε η πτήση του, εκείνος δεν απάντησε. Όταν λοιπόν έφτασε εκεί πέρα, του είπαν ότι έχει κλείσει η πύλη επιβίβασης και δεν μπορεί να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Τότε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατευθύνθηκε προς τη φυσούνα, ζήτησε να ανοίξει η πόρτα να μπει στο αεροπλάνο, του είχαν πει ότι ήδη άρχισε να τροχοδρομεί το αεροπλάνο, βγήκε έξω, πήδηξε από τον πάγκο, το γκισέ ελέγχου, εκεί που ήταν και ο υπάλληλος ο συγκεκριμένος ο άτυχος και ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες του αεροπλάνου. Ο υπάλληλος του είπε μισό λεπτό να επικοινωνήσω με την εταιρεία, δεν είναι δικό μου θέμα αν θα ανοίξουν ή όχι, αλλά της εταιρείας καθαρά, τον εξυπηρέτησε, δηλαδή. Ο συνάδελφος, πήρε τη διαβεβαίωση από την εταιρεία ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες γιατί έχουν ήδη τροχοδρομήσει το αεροπλάνο. Τότε συνέβη αυτό που συνέβη», υπογράμμισε.

«Δηλαδή οι καταγγελίες είναι ότι τον χτύπησε τρεις φορές με την άκρη του τηλεφώνου του, άλλωστε η μία φαίνεται καθαρά, εκτός αν μας απατούν και τα μάτια μας, αυτά που βλέπουμε. Γιατί βγήκε και το διέψευσε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή, απλά αυτά που βλέπω εγώ και τα είδατε και εσείς τα βλέπει όλος ο κόσμος. Τώρα αν δεν υπήρξε επαφή, τι να σας πω, φαίνεται καθαρά» σημείωσε.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτεση που σύσσωμη ζήτησε την αποπομπή του πρώην υπουργού.

Σε ανάρτηση του πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης αφού ζήτησε τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του τραμπούκου Αυγενάκη, όπως τον χαρακτήρισε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην τον προστατεύσει όταν συζητηθεί η άρση ασυλίας του και κατέληξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή.

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού «προϊόν αλαζονείας» και ζήτησε την απομάκρυνσή του, τονίζοντας πως η συγγνώμη του δεν πείθει.

Σφοδρά πυρά κατά του Λευτέρη Αυγενάκη και από το ΚΚΕ που έκανε λόγο για τραμπουκισμούς του πρώην υπουργού.

Την αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Λύση κάνοντας λόγο για εικόνες που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ