ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Google «κολλάει» τους πεζούς στο καπό των αυτοκινήτων για να τους προστατεύσει

Η Google «κολλάει» τους πεζούς στο καπό των αυτοκινήτων για να τους προστατεύσει

Οι πεζοί στο σύστημα κυκλοφορίας είναι από τα πλέον αδύναμα μέλη, μαζί με τους ποδηλάτες και στη συνέχεια τους μοτοσυκλετιστές. Αφενός δεν προστατεύονται από κάτι και αφετέρου στην περίπτωση μιας σύγκρουσης έρχονται καταρχήν σε επαφή με το αμάξωμα ενός αυτοκινήτου και τα πολύ σκληρά του μέρη, όπως είναι π.χ. ο κινητήρας που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Στη συνέχεια και αν η ταχύτητα είναι μεγάλη μπορούν και να εκσφενδονιστούν δεξιά και αριστερά με απρόβλεπτες συνέπειες για την σωματική τους ακεραιότητα.

Προκειμένου οι συνέπειες μιας σύγκρουσης να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες για τους πεζούς, έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς διάφορες διατάξεις, όπως για παράδειγμα ο αερόσακος για πεζούς του Volvo V40, που παραμένει το μοναδικό μοντέλο που τον διαθέτει ή τα ενεργά καπό, όπως αυτό του καινούργιου VW Tiguan. Στην τελευταία περίπτωση ένας ειδικός μηχανισμός ανασηκώνει σε τυχόν ατύχημα το καπό προκειμένου ο πεζός να έρθει σε έπαφή με μια πιο μαλακή επιφάνεια.

Το μεγάλο βήμα για εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε με την υιοθέτηση πιο αυστηρών προδιαγραφών για την προστασία των πεζών από τον EuroNCAP, τον οργανισμό που ελέγχει την ασφάλεια που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα βαθμολογεί με τα πιο γνωστά αστέρια. Η αυστηροποίηση των συγκεκριμένων προδιαγραφών θα επηρεάσει στο άμεσο μέλλον το σχεδιασμό των καινούργιων μοντέλων, που θα αποκτήσουν για αυτόν ακριβώς το λόγο πιο χαμηλά και πιο μακριά εμπρός μέρη.

Βέβαια και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία προστασία του πεζού αν τυχόν πεταχτεί μακριά από το αυτοκίνητο και κάπου εδώ έρχεται η Google να προτείνει μια λύση, για την οποία όπως μπορείτε να δείτε έχει καταθέσει ήδη πατέντα. Εκ πρώτης όψεως είναι από τις πιο τρελές προτάσεις που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, μιας και προβλέπει πως στην περίπτωση ατυχήματος και σύγκρουσης ο πεζός δεν θα εκσφενδονίζεται μακριά αλλά θα παραμένει κολλημένος πάνω στο καπό!

GOOGLE FOR pedestrians

H πατέντα της Google για την προστασία των πεζών προβλέπει πως σε ένα τυχόν ατύχημα θα κολλούν στο καπό, με αποτέλεσμα να μην εκσφενδονίζονται και να μην κινδυνεύει και άλλο η σωματική της ακαραιότητα. Πηγή: Google

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως οι μηχανικοί της Google έχουν λάβει μελετήσει επισταμένα το όλο θέμα, προκειμένου στο εμπρός μέρος των αυτοκινήτων να κολλούν μόνο άνθρωποι και όχι τα ζωύφια που κυκλοφορούν. Έτσι η πατέντα της προβλέπει ένα καπό με δύο επιφάνειες. Η εξωτερική θα υποχωρεί και θα ανοίγει με την επίδραση του βάρους του σώματος του πεζού, λογικά θα του εξασφαλίζει και προστασία από τα πιο σκληρά σημεία του αμαξώματος, και θα εμφανίζεται αυτή που θα είναι καλυμμένη με την κόλλα που θα συγκρατεί τον πεζό.

Στην περίπτωση που η πατέντα της Google υιοθετηθεί, προορίζεται πάντως τόσο για τα αυτόνομα οχήματα που η ίδια εξελίσσει όσο και για συμβατικά μοντέλα, η έκφραση κολλημένος με το αυτοκίνητα θα αποκτήσει κυριολεκτικά άλλη έννοια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ