Αυτοκίνητο: Τα plug-in ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια παγκοσμίως
Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει, αργά μεν αλλά σταθερά, όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Εις βάρος των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ενώ είναι βέβαιο πως την επόμενη δεκαετία θα αποτελεί την κυρίαρχη τάση.
Ενδεικτικό για τα παραπάνω είναι πως οι συνολικές πωλήσεις των plug-in ηλεκτρικών μοντέλων ή PEV -σε αυτά περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV- Battery Electric Vehicle) και τα plug-in υβριδικά (PHEV- Plug-in Hybrid Electric Vehicle)- είχαν φτάσει μέχρι και τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα 3,3 εκατομμύρια μονάδες σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το 2017 πουλήθηκαν παγκοσμίως περισσότερα από 1.000.000 PEV, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2018 κάνει λόγο για 1,7 έως 2,0 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει πως αν τα τελευταία νούμερα επιβεβαιωθούν προς το τέλος της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε θα κυκλοφορούν περισσότερα από 5 εκατομμύρια PEVs στους δρόμους της υψηλίου.
Μάλιστα, καθώς θα εμφανίζονται συνεχώς καινούργια μοντέλα με ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, τόσο σε ότι αφορά τα αμιγώς ηλεκτρικά όσο και τα plug-in υβριδικά, η κατηγορία συνολικά θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με αποτέλεσμα η ετήσια άνοδος των πωλήσεών της να κυμαίνεται από 50 έως και 100% για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία.
Μέχρι στιγμής το πιο δημοφιλές PEV είναι το Nissan Leaf, οι πωλήσεις του οποίου έχουν ξεπεράσει τις 300.000 μονάδες, που αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών. Μάλιστα ενδιαφέρον είναι πως η δεύτερη γενιά του, που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες και η στάνταρ αυτονομία της φτάνει μέχρι και τα 350 χιλιόμετρα, συγκέντρωσε τους πρώτους δύο μήνες περισσότερες από 10.000 παραγγελίες. Τα πρώτα νέα Leaf θα παραδοθούν μέσα στο Φεβρουάριο και η μέση τιμή τους θα κυμαίνεται στις 30.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη αγορά PEV παγκοσμίως είναι η Κίνα, η άνοδος στην οποία μετά και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης της χώρας είναι εκρηκτική, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Δανία και η Βρετανία. Χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών τουλάχιστον χωρών που βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις σε αυτήν την κατάταξη οι υψηλές κρατικές επιδοτήσεις.