Η Αλβανία στα τελικά του EURO 2016 με τις «ευλογίες» του πρωθυπουργού
Πάντοτε η πολιτική εκμεταλλευόταν τις αθλητικές επιτυχίες. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και στην περίπτωση της Αλβανίας και της «παρθενικής» πρόκρισης στα τελικά του EURO 2016. Ακόμη και χωρίς το αθλητικό του παρελθόν (αθλητής του μπάσκετ) ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, θα είχε ενεργό συμμετοχή στους πανηγυρισμούς.
Ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής των χιλιάδων Αλβανών, που υποδέχτηκαν τους ήρωες της εθνικής ομάδας στην επιστροφή τους από την Αρμενία. Εκεί όπου σφράγισαν με τη νίκη τους, την πρώτη τους παρουσία σε μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά. Μπήκε μαζί με τους παίκτες στο πούλμαν. Τους δεξιώθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο και τους απέδωσε τιμές ηρώων. Γιατί τέτοιοι είναι πλέον για τους γείτονες μας οι διεθνείς Αλβανοί.
Με λίγη βοήθεια από τον πρωθυπουργό
Και όμως λίγα 24ωρα πριν τον θρίαμβο, η ήττα από την Σερβία είχε σκορπίσει την απογοήτευση. Κάπου εκεί αποφάσισε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Τους συνάντησα», θα πει στο CNN.com, «λίγες ώρες μετά την ήττα και ήταν συντετριμμένοι. Ήταν πολύ βαριά ήττα. Τους μίλησα και του είπα, ότι όταν θες να ανεβείς το βουνό, θα τα βάλεις με τους πιο δυνατούς ανέμους. Τώρα θα πρέπει να δείξετε τον πραγματικό σας χαρακτήρα».
Η νίκη με 3-0 στην Αρμενία απέδειξε ότι διέθεταν χαρακτήρα (οι Σέρβοι πάντως έκαναν λόγο για δωροδοκία...υποστηρίζουν μάλιστα ότι η UEFA θα διεξάγει έρευνα βασιζόμενη στις καταγγελίες) βγάζοντας εκατομμύρια Αλβανούς στους δρόμους. Δεν είναι και λίγο πράγμα να παίρνεις την πρόκριση σε όμιλο με Πορτογαλία, Δανία και Σερβία. Πυροτεχνήματα, τραγούδια, αποθέωση στον δρόμο, από το αεροδρόμιο στο κέντρο των Τιράνων. Ακόμη και στο Κόσοβο, όπου περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν Αλβανική καταγωγή.
Βέβαια δεν έλειψαν τα παρατράγουδα από σκληροπυρηνικούς, που δεν ξεχνούν την έχθρα με την Σερβία. Στο Τέτοβο βγήκαν εκατοντάδες στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα "σκοτώστε την Σερβία". Στα Τίρανα μάλιστα κάποιοι προχώρησαν ακόμη περισσότερο καίγοντας μια σημαία. Το μίσος είναι άσβεστο και η κόντρα των δύο χωρών και εντός γηπέδου πυροδότησε για μια ακόμη φορά την φλόγα.
Οι Αλβανοί της διασποράς
Από τον Αύγουστο του 2013, 14 Κοσοβάροι Αλβανοί αγωνίστηκαν ή κλήθηκαν στην εθνική ομάδα. Υπάρχουν ακόμη παίκτες Αλβανικής καταγωγής, που επέλεξαν να αγωνίζονται σε άλλες εθνικές. Εκεί όπου γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν και εντάχθηκαν στις τοπικές κοινωνίες σαν παιδιά μεταναστών (κυρίως λόγω του πολέμου στο Κόσοβο). Η πιο γνωστή τριάδα είναι αυτή της Ελβετίας: Σερντάν Σακίρι, Γκρανίτ Τσάκα, Βαλόν Μπεχραμί. Ο Σκόντραν Μουστάφι εκπροσωπεί την Γερμανία, ο Αντνάν Γιανουζάι επέλεξε το Βέλγιο. Σκόπια, Φινλανδία, Μαυροβούνιο, ακόμη και η Ελλάδα έχει παίκτες, που η καταγωγή τους είναι Αλβανική. Η εφημερίδα Panorama Sport υπολόγισε τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι πάνω από 80 ποδοσφαιριστές Αλβανικής καταγωγής, αγωνίζονται σε άλλες εθνικές (σε όλα τα κλιμάκια, Άνδρες, Νέοι κλπ) και μάλιστα οι 46 από αυτούς για την Ελβετία! Σκεφτείτε όλους αυτούς μαζί.
Όσοι έμειναν «πιστοί» ζουν πλέον το όνειρό τους. «Τηλεφώνησα στον πατέρα μου αμέσως μετά το ματς με την Αρμενία και έκλαιγε για 2 ώρες» εκμυστηρεύεται ο αρχηγός Λορίκ Τσάνα. «Ξέρουμε ότι ο κόσμος στην πατρίδα έχει προβλήματα. Ελπίζω να τους κάναμε περήφανους και χαρούμενους. Να ξέχασαν για λίγο τις δυσκολίες».
Και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση
Κάθε παίκτης και μέλος του προπονητικού τιμ πήρε μετάλλιο από τον πρωθυπουργό. Δεσμεύτηκε ότι θα τους απονεμηθεί και το υψηλότερο μετάλλιο τιμής της χώρας για το επίτευγμα τους. «Είναι εκπληκτικό αυτό που έκαναν. Δίνει τεράστια ώθηση στην χώρα και την κοινωνία μας. Και το μήνυμα της ομαδικής προσπάθειας. Σταρ δεν είναι το άτομο αλλά το σύνολο. Έδειξαν σε όλους μας, ότι μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε. Αρκεί να δουλεύεις σκληρά και να θυσιάζεσαι για τον άλλον ακολουθώντας το όνειρο σου. Μετά το EURO της Γαλλίας ήρθε η ώρα και για την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε με έμφαση ο Έντι Ράμα.
Η Αλβανία πέρασε δια πυρός και σιδήρου στα γήπεδα της Γαλλίας. Τα επεισόδια ένα χρόνο πριν στο Βελιγράδι ανάγκασαν την UEFA να την τιμωρήσει (μαζί με την Σερβία). Η σημαία της «μεγάλης Αλβανίας» έβαλε φωτιά στα Βαλκάνια και δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος ο Ράμα κατηγορήθηκε για υποκινητής των γεγονότων από τους Σέρβους και οι τεταμένες σχέσεις λόγω Κοσόβου «χτύπησαν κόκκινο». Οι Σέρβοι πήραν μια μίνι εκδίκηση την περασμένη εβδομάδα κερδίζοντας μέσα στα Τίρανα αναγκάζοντας την Αλβανία να θέλει μόνο νίκη στην Αρμενία. «Ήταν πολύ δύσκολα» παραδέχεται ο Τσάνα. «Δουλέψαμε πολύ με τον κόουτς μετά το ματς για να ανακτήσουμε το ηθικό μας. Πολλοί φοβήθηκαν ότι θα λυγίσουμε και δεν θα τα καταφέρουμε. Είχαμε όμως την στήριξη του έθνους, της κοινωνίας. Και σίγουρα η παρέμβαση του κυρίου Ράμα έπαιξε σημαντικό ρόλο».
«Αυτή η ομάδα ένωσε την πατρίδα μας» λέει χαμογελώντας ο πρωθυπουργός της χώρας. «Η εθνική έχει την ευκαιρία να δείξει πλέον σε όλο τον κόσμο ποια είναι η Αλβανία και τι μπορεί να πετύχει. Το ποδόσφαιρο έχει αυτή την δύναμη. Δεν πιστεύαμε ότι ήταν πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται κάθε μέρα. Για αυτό και είμαστε περήφανοι για αυτά τα παιδιά».Πηγή: CNN International