ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές «βραχυκύκλωμα» σε ψηφιακά συστήματα - Μπλακ άουτ σε τράπεζες και αεροδρόμια

Διεθνές «βραχυκύκλωμα» σε ψηφιακά συστήματα - Μπλακ άουτ σε τράπεζες και αεροδρόμια

Επιβάτες σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ

(AP Photo/David Zalubowski)

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται σε ψηφιακά συστήματα σε όλου του πλανήτη, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα συστήματα ακόμα και σε τράπεζες και αεροπορικές εταιρίες.

Προβλήματα σε επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο παρουσιάστηκαν μετά την εμφάνιση οθονών σφάλματος (blue screen of death) σε σταθμούς εργασίας Windows σε όλο τον κόσμο.

Εξαιτίας του σφάλματος, προκαλείται ξαφνικός τερματισμός ή επανεκκίνηση των συστημάτων των υπολογιστών, ενώ πολλοί χρήστες δεν έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365.

Η τεχνική βλάβη φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

blue-screen-of-death.jpg

Το πρόβλημα ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί και φέρεται να έχει επηρεάσει αρκετές εταιρείες σε όλη την Ινδία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις οθόνες των χρηστών κολλημένες στη σελίδα ανάκτησης εμφανίζοντας το ακόλουθο μήνυμα: «Φαίνεται ότι τα Windows δεν φορτώθηκαν σωστά. Εάν θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση και να προσπαθήσετε ξανά, επιλέξτε Επανεκκίνηση του υπολογιστή μου παρακάτω».

Τι λέει η Microsoft

«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συμβάν με επείγουσα και ύψιστη προτεραιότητα, ενώ συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον παρατεταμένο αντίκτυπο για τις εφαρμογές του Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση», δήλωσε η εταιρεία.

«Οι υπηρεσίες μας εξακολουθούν να βλέπουν συνεχείς βελτιώσεις, ενώ συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Προβλήματα σε πολλές χώρες

Για ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις στην Αυστραλία έκανε λόγο εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Εξάλλου η ΜακΓκίνες τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια».

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει μεγάλη τεχνική βλάβη, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

«Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

Επιπλέον, εκτός δικτύου βρίσκεται σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία -ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης- ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

«Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.

Νωρίτερα το αεροδρόμιο του Βερολίνου είχε αναφέρει ότι αναστέλει την εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 λόγω τεχνικού προβλήματος.

«Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεχνικό συμβάν και κατά συνέπεια (...) χρειάστηκε να ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας)», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της βλάβης και χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ