ΚΟΣΜΟΣ

H ανακοίνωση της Microsoft μετά το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ

H ανακοίνωση της Microsoft μετά το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ
AP Photo

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Προβλήματα σε σιδηροδρομικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια μεγάλη σιδηροδρομική εταιρεία προειδοποίησε τους επιβάτες να αναμένουν διαταραχές, καθώς αντιμετωπίζει «εκτεταμένα προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα». Και τα τέσσερα εμπορικά σήματα της Govia Thameslink Railway – Southern, Thameslink, Gatwick Express και Great Northern – έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε εκτεταμένα προβλήματα πληροφορικής σε ολόκληρο το δίκτυό μας.

Οι ομάδες πληροφορικής μας διερευνούν ενεργά για να προσδιορίσουν τη βασική αιτία του προβλήματος. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα διαγράμματα των οδηγών σε ορισμένες τοποθεσίες, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, ιδίως στα δίκτυα Thameslink και Great Northern.

Επιπλέον, επηρεάζονται και άλλα βασικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών μας για πληροφορίες πελατών σε πραγματικό χρόνο. Θα παρέχουμε πρόσθετες ενημερώσεις όταν μπορούμε. Εν τω μεταξύ, παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά το ταξίδι σας πριν ταξιδέψετε».

Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines, έχουν εκδώσει στάσεις εδάφους λόγω προβλημάτων επικοινωνίας. Αυτό έρχεται λιγότερο από μία ώρα αφότου η Microsoft δήλωσε ότι είχε επιλύσει τη διακοπή των υπηρεσιών cloud που επηρέασε αρκετούς παρόχους χαμηλού κόστους.

Τεχνική βλάβη αντιμετωπίζει και η Αυστραλία

«Ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη» επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις στην Αυστραλία — από τράπεζες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών ως μέσα ενημέρωσης– και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρεάζει πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας. «Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Εξάλλου η ΜακΓκίνες τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια». Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «μεγάλη τεχνική βλάβη», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ