ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Σκουρλέτη κατά Τσακαλώτου: Συνεχίζεται η κόντρα των δύο πρωτοκλασάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές Σκουρλέτη κατά Τσακαλώτου: Συνεχίζεται η κόντρα των δύο πρωτοκλασάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Πάνος Σκουρλέτης έδωσε συνέχεια στην κόντρα του με τον υπουργό Οικονομικών.

Η κόντρα Τσακαλώτου - Σκουρλέτη αποτελεί το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο του υπουργού Οικονομικών. Αν και η πολιτική σημασία της είναι σαφώς μικρότερη από αυτή της διαρκούς σύγκρουσης Τσακαλώτου - Παππά, εντούτοις, αυτή η δεύτερη κόντρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά στην εκτίμηση των εσωτερικών διεργασιών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ιστορικό

Η απαρχή της κόντρας Σκουρλέτη - Τσακαλώτου βρίσκεται στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Πάνος Σκουρλέτης αισθάνθηκε ότι «αδειάστηκε» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην προσπάθειά του να μην ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο ΑΔΜΗΕ και να μην πουληθούν σε ιδιώτες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ. Είναι η χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016: «Πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τις έδωσε ο καθένας μόνος του και όχι όλοι μαζί - και αυτό φάνηκε από την έλλειψη πολιτικών δηλώσεων συμπαράστασης σε διαφορές μάχες, που άλλες κερδήθηκαν και άλλες χάσαμε, και που σε αυτές που έχουμε μπροστά μας δεν πρέπει να το επαναλάβουμε».

Λίγο μετά, πήρε το λόγο στο βήμα του συνεδρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους: «Όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα τα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί».

Τελικά το πλειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ έμεινε υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε στην εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου, επισημαίνουν ότι μετά το συνέδριο οι σχέσεις των δύο πολιτικών πάγωσαν και ουδέποτε αποκαταστάθηκαν. Αναφέρονται, μάλιστα, και αντιπαραθέσεις τους στα κυβερνητικά όργανα τις οποίες, όμως, όπως είναι φυσικό, και οι δύο πλευρές διαψεύδουν

Το κατενάτσιο του Ευκλείδη και η απάντηση του Πάνου

Ο νέος γύρος της κόντρας κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα Καθημερινή. Ο υπουργός Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων ότι το λεγόμενο «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών σε ό,τι αφορά τις μνηνονιακές υποχρεώσεις, δηλαδή οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα στην εφαρμογή των συμφωνημενων μέτρων, «το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες». Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των υπουργών συμμερίζεται την προσέγγισή του.

3988223

Ο Πάνος Σκουρλέτης που προφανώς αναγνώρισε τον εαυτό του στους υπουργούς του... κατενάτσιο, έδωσε τη δική του απάντηση στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Καταρχάς μου είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσω το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άρα θα μιλήσω για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα. Πώς βλέπω τη διαπραγμάτευση για παράδειγμα. Θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση κάθε φορά με τους θεσμούς είναι μία αντιπαράθεση με άλλα μέσα. Μπορεί να μην βρισκόμαστε στην ένταση των σχέσεων του 2015, αλλά όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε από διαφορετική πλευρά και όταν πηγαίνουμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις κερδίζουμε πράγματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όταν πηγαίνεις με μία διάθεση απόλυτης υιοθέτησης των παραινέσεων, των επιταγών και των προσταγών των θεσμών, τότε χάνει η χώρα και ο λαός της». Οι αιχμές είναι κάτι παραπάνω από σαφείς τόσο εναντίον του κ. Τσακαλώτου όσο κι εναντίον του Μαξίμου που από κοινού χαράσσουν τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης. Στην ουσία, ο υπουργός Εσωτερικών εγκαλεί, εμμέσως πλην σαφώς, τη διαπραγματευτική ομάδα για υποχωρητική στάση απέναντι στους «θεσμούς», ενώ με το «δεν μπορώ να ερμηνεύσω τις δηλώσεις Τσακαλώτου» δεν κρατάει καν τα προσχήματα...

Ένα περίπλοκο σκηνικό

Η κόντρα Σκουρλέτη - Τσακαλώτου αποτελεί μία από τις ψηφίδες του περίπλοκου μωσαϊκού του εσωτερικού της κυβέρνησης. Ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται ότι εκτιμά πως ο ΥΠΟΙΚ ταυτίζεται με το Μαξίμου ως προς τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης. Κατά συνέπεια, τους βάζει στο ίδιο κάδρο. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών με το Μαξίμου δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρόδινες. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Νίκο Παππά και προσπαθεί να κρατάει αποστάσεις από το Μαξιμου. Τα διαπλεκόμενα μέτωπα «Τσακαλώτος εναντίον Παππά κι εμμέσως Μαξίμου», καθώς και «Σκουρλετης εναντίον Τσακαλώτου κι εμμέσως Μαξίμου», καθιστούν το όλο το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» εξαιρετικά εύθραυστο ως προς τις ισορροπίες του και δύσκολο ως προς τη διαχείρισή του, ακόμα και για έναν πολιτικό με τις ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα.