ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» Ζελένσκι σε διαμεσολάβηση Όρμπαν με τη Μόσχα: «Μόνο Κίνα, ΗΠΑ και ΕΕ μπορούν»

«Όχι» Ζελένσκι σε διαμεσολάβηση Όρμπαν με τη Μόσχα: «Μόνο Κίνα, ΗΠΑ και ΕΕ μπορούν»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν στις Βρυξέλλες στις 27 Ιουνίου, 2024

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Μόνο παγκόσμιες δυνάμεις μπορούν να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτοντας μια μεσολάβηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. 

Ο Ζελένσκι είπε συγκεκριμένα ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης και ανέφερε ονομαστικά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής».

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Όρμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. «Ακόμη και αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», σχολίασε.

Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Ζελένσκι, πρόσθεσε. Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ